Վրացական խոհանոցի հետաքրիր համային հատկանիշներով օժտված կերակրատեսակ է Խարչոն, որն իր կծվային և թթվային համային համադրությամբ էականորեն տարբերվում է մյուս ուտեստներից:
Հիմքում միսը, բրինձը և ընկույզն է:
Միսն ընտրել որակյալ, մսոտ կտորներ, մասերի բաժանել:
Վրան ջուր ավելացնել, եփել, եփը գալուց հետո երեք րոպե անց ջուրը թափել, մսակտորները լվանալ, վերադարձնել կաթսա՝ վրան մաքուր ջուր լցնելով: վրան ավելացնել ամբողջական սոխ, ցմեղելիի ցողուններ, շլոր: Ապուրը թթվայնություն է ունենալու:
Մինչև սրա եփվելը անել սոխորած:
Մեկ այլ տարրայի մեջ կտրատել պոմիդորը, լցնել սոխորածի վրա, տոմատի ու աղացած պղպեղի հիմքով պատրաստված մածուկ ավելացնել:
Սոխորածին ավելացնել կծու պղպեղ, համեմունքներ: Առանձին մշակել տրորած սխտորի ու նեխուրի կտորները՝ համեմելով համեմունքներով, որն էլ հետո փոխադրում ենք սոխորածի մեջ:
Նախօրոք թրջած բրինձը, սոխորածը և կանաչեղենը անելացնել ընդհանուր կաթսայի մեջ, եփել տասնհինգ րոպե: