Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ալյուր - 200 գր
- կարագ - 100 գր
- թթվասեր - 100 գր
- շաքարավազ - 50 գր
- փխրեցուցիչ - 1 թ/գդ
- աղ - 1 պտղունց
- Միջուկի համար՝
- բանան - 1 հատ
- կաթնաշոռ - 200 գր
- շաքարավազ - 50 գր
- ալյուր - 1 ճ/գդ
- կոկոսի քերուկ - 1-2 ճ/գդ
- վանիլին - 1 թ/գդ
Պատրաստման եղանակ
Փափկած կարագը տրորում ենք շաքարավազի հետ։ Ավելացնում ենք թթվասերը, աղը և խառնում։

Ավելացնում ենք փխրեցուցիչի հետ խառնած ալյուրը և գդալով խառնում։
Խմորը պետք է ստացվի փափուկ և ենթարկվող։ Այդ պատճառով կարող է անհրաժեշտ լինել ալյուրի տարբեր քանակություն` կախված դրա խոնավակլանման հատկությունից։ Կարևորը` խիտ և պինդ խմոր չստացվի։ Խմորը 20-30 րոպեով դնում ենք սառնարանը։

Պատրաստում ենք միջուկը:
Բանանը պատառաքաղով ճզմում ենք ցանկալի է այնպես, որ ոչ թե լիովին համասեռ զանգված ստանանք, այլ ոչ մեծ կտորներ մնան ։ Ավելացնում ենք միջուկի մնացած բաղադրիչները։ Ցանկալի է վերցնել փափուկ, միասեռ, մածուկանման կաթնաշոռ։ Եթե ձեռքի տակ այդպիսի կաթնաշոռ չունենք, կարող ենք եղածը անցկացնել մանր մաղով և մի փոքր թթվասեր ավելացնել։ Լավ խառնում ենք, և միջուկը պատրաստ է։

Խմորը բաժանում ենք 12 մասի։ Ամեն մասն առանձին գրտնակում ենք։

Շերտի վրա լցնում ենք միջուկի 1/12 մասը։ Եզրերը զգուշորեն միացնում ենք, որպեսզի ստացվի երկարավուն պատրաստվածք։ Անհրաժեշտության դեպքում մատերը կարելի է ալյուրոտել։

Պատրաստվածքը շրջում ենք այնպես, որ միացման հատվածը դեպի ներքև լինի և եզրերը ծռում ենք այնպես, որ բանանի տեսք ստանա։ Նույն գործողությունը կատարում ենք մնացած խմորի և միջուկի հետ։
Կարկանդակները շարում ենք յուղաթղթով ծածկած տապակի վրա։

Դնում ենք 180 աստիճան տաքացված ջեռոցում և թխում մոտավորապես 20-30 րոպե, կամ այնքան , մինչև խմորը մեղմ ոսկեգույն դառնա։
Թողնում ենք կարկանդակները սառչեն, ապա մատուցում ենք:


Ավելացնում ենք փխրեցուցիչի հետ խառնած ալյուրը և գդալով խառնում։
Խմորը պետք է ստացվի փափուկ և ենթարկվող։ Այդ պատճառով կարող է անհրաժեշտ լինել ալյուրի տարբեր քանակություն` կախված դրա խոնավակլանման հատկությունից։ Կարևորը` խիտ և պինդ խմոր չստացվի։ Խմորը 20-30 րոպեով դնում ենք սառնարանը։

Պատրաստում ենք միջուկը:
Բանանը պատառաքաղով ճզմում ենք ցանկալի է այնպես, որ ոչ թե լիովին համասեռ զանգված ստանանք, այլ ոչ մեծ կտորներ մնան ։ Ավելացնում ենք միջուկի մնացած բաղադրիչները։ Ցանկալի է վերցնել փափուկ, միասեռ, մածուկանման կաթնաշոռ։ Եթե ձեռքի տակ այդպիսի կաթնաշոռ չունենք, կարող ենք եղածը անցկացնել մանր մաղով և մի փոքր թթվասեր ավելացնել։ Լավ խառնում ենք, և միջուկը պատրաստ է։

Խմորը բաժանում ենք 12 մասի։ Ամեն մասն առանձին գրտնակում ենք։

Շերտի վրա լցնում ենք միջուկի 1/12 մասը։ Եզրերը զգուշորեն միացնում ենք, որպեսզի ստացվի երկարավուն պատրաստվածք։ Անհրաժեշտության դեպքում մատերը կարելի է ալյուրոտել։

Պատրաստվածքը շրջում ենք այնպես, որ միացման հատվածը դեպի ներքև լինի և եզրերը ծռում ենք այնպես, որ բանանի տեսք ստանա։ Նույն գործողությունը կատարում ենք մնացած խմորի և միջուկի հետ։
Կարկանդակները շարում ենք յուղաթղթով ծածկած տապակի վրա։

Դնում ենք 180 աստիճան տաքացված ջեռոցում և թխում մոտավորապես 20-30 րոպե, կամ այնքան , մինչև խմորը մեղմ ոսկեգույն դառնա։
Թողնում ենք կարկանդակները սառչեն, ապա մատուցում ենք:

Այսպիսի կարկանդակներ շատերն են սիրում դեռ մանկուց, սակայն այս մեկը ոչ միայն բանանի յուրահատուկ տեսք ունի, այլև հենց այդ մրգի շատ համեղ միջուկ
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել



