Mediahub.am-ը գրում է.
Տոնական սեղանի համար պետք է ընտրել առնվազն 5 օրական հավկիթներ։ Չափազանց թարմ ձուն շատ դժվար է մաքրվում: Սա այն դեպքում, երբ ավելի լավ է ապրանքը խանութից գնել, քան ֆերմերներից վերցնել։ Եփելու ժամանակ ձուն չճաքելու համար դրանք նախապես հանեք սառնարանից և թողեք սենյակային ջերմաստիճանում։
Եթե դուք սառը ձու եք եփում, ապա կեղևը կարող է ճաքել ջերմաստիճանի փոփոխության պատճառով։ Եփելիս ջրի մեջ շատ աղ ավելացրեք՝ 1 ճաշի գդալ 1 լիտր ջրին։ Ձուն եփեք 7-9 րոպե՝ կախված չափից։ Եթե ցանկանում եք ներկել ձվերը, ապա պետք է ներկը լցնել ջրի մեջ, հասցնել եռման աստիճանի, ապա եփել ձուն։
Ձուն ներկում են կարմիր և շագանակագույն՝ օգտագործելով սոխի կեղևը։ Որքան շատ է կեղևը, այնքան ավելի հարուստ է ձվի գույնը: Ջուրը բերեք եռման աստիճանի և ավելացրեք կեղևները։ Դնել բարձր կրակի վրա և եփել 40 րոպե։ Ջուրը կընդունի հարուստ վարդագույն երանգ։ Տաք ձվերը կեղևով լցնել ջրի մեջ և եփեք 7-10 րոպե։ Գույնն ավելի հարուստ դարձնելու համար կարելի է ձվերը թողնել սառչի այս ջրի մեջ։
կարկադեի թեյի մեջ ներկված ձվերը ունեն գեղեցիկ կապույտ գույն։ Մեկ տասնյակ ձվի համար կպահանջվի 70 գ կարկադեի թեյ և 1 լիտր ջուր։ Կարկադեի վրա ջուր լցնել, հասցնել եռման աստիճանի, ձվերը դնել ջրի մեջ և եփել 10 րոպե մարմանդ կրակի վրա՝ ծածկված։ Հանելուց ձվերը կարմիր կդառնան, բայց կեղևները սառչելիս կապույտ կդառնան։
Եփած ճակնդեղը ձվերին կտա վարդագույն երանգ, սպանախը` կանաչ, կարմիր կաղամբը մի գդալ քացախով` մանուշակագույն, քրքումը (2 գդալ 1 լիտրի համար)` դեղին: Ներկանյութերը կարելի է ջրի մեջ ավելացնել ձվի հետ միաժամանակ։