Մեծ Բրիտանիայի Բիրմինգհեմի համալսարանի և Չինաստանի Գիտության և տեխնոլոգիայի հարավային համալսարանի գիտնականների միջազգային թիմը պերֆտորալկիլային միացություններ (PFAS) է հայտնաբերել ամբողջ աշխարհում ծորակի և շշալցված ջրի մեջ:
Հետազոտությունը հրապարակվել է ACS ES&T Water գիտական ամսագրում։
PFAS-ը լայնորեն օգտագործվում է արդյունաբերական մեջ, հակահրդեհային փրփուրներում և սպառողական արտադրանքներում:
PFAS-ը գրեթե չի քայքայվում բնական պայմաններում, այդ իսկ պատճառով դրանք կոչվում են «հավերժ քիմիական նյութեր»: Հայտնի է, որ այս միացությունները հանգեցնում են առողջության վրա բացասական հետևանքների, ինչպիսիք են թուլացած իմունային պատասխանը պատվաստումներին, լյարդի ֆունկցիայի խանգարում, նորածինների ծննդյան քաշի նվազում և քաղցկեղի որոշ տեսակների ռիսկի բարձրացում:
Նոր աշխատանքում թիմը վերլուծել է 15 երկրների 87 ապրանքանիշերի ջրի նմուշներ և շշալցված ջրի նմուշների ավելի քան 99%-ում հայտնաբերել է պերֆտորոկտանոնաթթու (PFOA) և պերֆտորոկտան սուլֆոնատ (PFOS): Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ այնպիսի միջոցներ, ինչպիսիք են եռացումը և/կամ ակտիվացված ածխածնի ֆիլտրումը կարող են զգալիորեն նվազեցնել PFAS-ի կոնցենտրացիան խմելու ջրում, ընդ որում հեռացման արագությունը տատանվում է 50%-ից մինչև 90%՝ կախված միացությունների տեսակից և մաքրման տեսակից:
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել