Կարագն ավելի հին և փորձված մթերք է, քան մարգարինը: Այն պատրաստում են կովի յուղալի կաթից, թեև կարող են օգտագործել նաև այլ կենդանիների կաթը:

Image result for Butter

Հարած կարագը համարյա բաղկացած է հագեցած ճարպից և շատ մեծ քանակությամբ խոլեստերին է պարունակում: Ինչպես հայտնի է, վատ է ազդում արյունատար անոթների և զարկերակի վրա: 

Կարագը պարունակում է սպիտակուցներ, ինչպես նաև D, A վիտամիններ, կալցիում, ֆոսֆոր, կալիում, նատրիում և մագնեզիում:

Related image

Կարագը բավականին բարձր կալորիականություն ունի, ինչի շատ օգտագործումը չի խրախուսվում:

Մարգարինը հայտնագործել են 1869թ.-ին։ Այն կարողանում է փոխարինել կարագին: Մարգարին սկսել են պատրաստել 20-րդ դարի սկզբին: 

Image result for margarin

ԱՄՆ-ում մարգարինը 100 տարի առաջ օգտագործում էին հնդկահավերին կերակրելու համար

Մարգարինն իր մեջ պարունակում է հագեցած և ճարպաթթուներ: Դրանք ավելի վտանգավոր են անոթների համար: Նույնիսկ դրա մի փոքր օգտագործման դեպքում սրտի հիվանդություններով տառապելու հավանականությունը մեծ է:

Մարգարինն ավելի կալորիական մթերք է, քան կարագը:

Related image

Ո՞րը ընտրել

Այս առումով դիետոլոգները միակարծիք են. նրանք ասում են, որ երկուսի օգտագործումն էլ վնասակար է, այնպես որ, դրանք պետք է քիչ օգտագործել:

Մարգարինը ոչ այնքան իդեալական մթերք է, սակայն սա չի նշանակում, որ այն չի կարող փոխարինել կարագին: Գլխավորը այն չչարաշահելն է:

Related image

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել