
Լիմերիկի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ հաջողությամբ նիհարելու համար ամենևին էլ անհրաժեշտ չէ կտրուկ նվազեցնել ձեր սննդակարգի կալորիաների ընդունումը։ Աստիճանաբար նվազեցնելով սննդի ընդունումը օրական 100-ից 200 կալորիայով, կարելի է կայուն արդյունքների հասնել՝ առանց մարմնի համար սթրեսի, հայտնում է Conversation պարբերականը։
Որոշելու համար, թե որքան կալորիա պետք է սպառել, կարևոր է հաշվի առնել ձեր ընդհանուր էներգիայի ծախսը, որը ձեր բազալ նյութափոխանակության արագության և ֆիզիկական ակտիվության համադրություն է: Այնուամենայնիվ, երբ կալորիականությունը նվազում է, մարմինը սկսում է հարմարվել՝ դանդաղեցնելով նյութափոխանակությունը և ակտիվացնելով հորմոնալ մեխանիզմները, որոնք կարող են դժվարացնել նիհարելը: Օրինակ՝ հագեցվածությունը կարգավորող լեպտինի մակարդակը կարող է նվազել, մինչդեռ գրելինի մակարդակը, որը խթանում է ախորժակը, կարող է աճել։
Չնայած այս դժվարություններին, լավ մշակված դիետան կարող է օգնել պահպանել հավասարակշռությունը և շարունակել քաշի կորստի գործընթացը: Գիտնականներն ընդգծում են, որ դրա համար կարևոր է պահպանել մկանային զանգվածը, ուտել սպիտակուցներով և բջջանյութով հարուստ սնունդ և չափավոր սահմանափակել կալորիաները։
Հետազոտողների կարծիքով՝ աստիճանական փոփոխությունները ոչ միայն ավելի արդյունավետ են, այլեւ ավելի հեշտ հանդուրժելի, ինչը հատկապես կարեւոր է քաշի երկարաժամկետ պահպանման համար։ Մարմնի քաշի նույնիսկ փոքր 5-10% նվազումը կարող է զգալիորեն բարելավել նյութափոխանակության առողջությունը և նվազեցնել քրոնիկ հիվանդությունների ռիսկը։