
Սուրճը վաղուց դարձել է մարդկային մշակույթի և ապրելակերպի անբաժանելի մասնիկը: Բժիշկներն անընդհատ խոսում են կոֆեինի վնասակար ազդեծության մասին, սակայն դա ոչ մեկի չի կանգնեցնում: Եթե Դուք Ձեզ մոտ նկատել եք կոֆեմանիայի հատկանիշներ, ապա այս մի քանի փաստերը կօգնեն Ձեզ սահամափակել սուրճի օգտագործման քանակությունը:
1. Սուրճը կարող է լսողական հալյուցինացիայի պատճառ հանդիսանալ
Մելբուրնի համալսարանի աշխատակիցները պարզել են, որ օրեկան 5 բաժակից ավել սուրճի օգտագործումը կարող է հանգեցնել լսողական հալյուցինացիայիաների, քանի որ կոֆեինը շատ հզոր փսիխոխթանիչ է: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որը սթրեսային իրավիճակը և կոֆեինի համադրությունն այնպիսի էֆեկտ են առաջացնում, որը նման է փսիխոզի:
2. Կոֆեինը վնասակար է լյարդի համար
3. Կոֆեինի բարձր պարունակությունը բարձրացնում է արյան ճնշումը
Այդ տեղեկությունները ստացվել են 2012թ.-ին Կարնեգի-Մելլոն համալսարանի գիտնականների անցկացված հետազոտություններից հետո:
4. Սուրճի հաճախակի օգտագործումը մարդուն դարձնում է իռացիոնալ և դյուրագրգիռ
Կոֆեինը ազդում է դեպի ուղեղ թթվածնի մատակարարման վրա, ինչն առաջացնում է տրամադրության կտրուկ տատանումներ և զայրույթի պոռթկումներ:
5. Սուրճի սիրահարներն ավելի հաճախ են տառապում անքնությունից
Կոֆեինը շատ դանդաղ է դուրս գալիս օրգանիզմից (ամբողջ ցիկլը կազմում է մոտ 24 ժամ, թեև յուրաքանչյուրի մոտ դա ինդիվիդուալ է), այդ պատճառով նրա չափից դուրս առկայունն օրգանիզմում բերում է անքնության:
6. Կոֆեինը կախվածություն է առաջացնում
Ջոն Հոպկինսի հետազոտության արդյունքների համաձայն, երբ կոֆեինի ազդեծությունը թուլանում է դա մարդու մոտ առաջացնում է ընկճվածություն և ուղեղի կոգնիտիվ ֆունկցիաների վատացում: «Վերակենդանանալու» ամենաէֆեկտիվ մեթոդը մեկ բաժակ սուրճ ըմպելն է:

7. Կոֆեինի ազդեծությունից հետո կարող է գլխացավ առաջանալ
Ինչպես տեղեկացնում են մասնագետները, սուրճի դրական ազդեծության ավարտից հետո կարող է գլխացավ առաջանալ:
8. Երբ կոֆեինը դադարում է աշխուժացնել, դա բերում է դեպրեսիայի և անհանգստության
Մարդիկ հիմնականում իրենց օրը սկսում են մեկ բաժակ սուրճից: Եթե չափազանց շատ այն օգտագործել, ապա կախվածություն կառաջանա, այդպես կոֆեինը մեխանիկորեն դոպինգ է դառնում: Բժիշկները կարծում են, որ հերթական «չափաբաժինը» չստանալու դեպքում կարող է մարմնի թուլություն, հոգնածություն և դեպրեսիա առաջանալ:
9. Սուրճի պատճառով աշխատակիցը կարող է ծուլանալ
Բրիտանական Կոլումբիայի համալսարանի գիտնականները փորձ էին կատարել առնետների վրա, որի ընթացքում ներակրկել էին ամֆետամին և կոֆեին: Հետազոտության արդյունքները բավականին հետաքրքիր էին: Ամֆետամինն «առույգացնում» էր ծույլ առնետներին, իսկ մյուսներին ընդհակառակը՝ «թուլացնում»: Կոֆեինը մեծ ազդեծություն չունեցավ ծույլ առնետների վրա, բայց էականորեն նվազեցրեց ամենաակտիվների էներգիան:
10. Սուրճի չափից դուրս օգտագործումը մեծացնում է օստեոպորոզի զարգացման հավանականությունը
Եթե Դուք սովորաբար օրեկան 3 բաժակ սուրճ եք խմում, ապա հարկավոր է կալցիով և վիտամին D-ով հարուստ ավելի շատ մթերքներ ուտել: Այդ մասին վերջերս ասել են Օրեգոնի համալսարանի գիտնականները: Դա կնվազեցնի օստեոպորոզի առաջացման հավանկանությունը:
11. Կոֆեինի չարաշահումը կարող է միզապարկի պատռվածքի հանգեցնել
Ինչպես փաստում են Ալաբամայի համալսարանի մասնագետները դրան հակված են և’ կանայք, և’ տղամարդիկ, այդ պատճառով ավելի լավ է հրաժարվել սուրճից և փոխարինել այն նարինջի հյութով:



