
Ներկայումս ճապոնական ուտեստները շատ հայտնի են: Սուշի-բարերը հանդիպում են ամեն քայլափոխի, շատերը սուշին տուն են պատվիրում կամ ինքնուրույն են պատրաստում: Իսկ Դուք գիտե՞ք, որ սուշի ուտելու պրոցեսը կարգավորվում է էթիկայի խիստ կանոններով: Չի կարելի ուղղակի վերցնել ռոլլը և ուտել այն: Ներկայացնում եք Ձեզ հիմնական օրենքները, որոնց հարկավոր է հետևել, երբ սուշի-բար եք գնում:

1. Սուշին և ռոլլերը պետք է փայտիկներով վերցնել…

2. …այլ ոչ թե փայտիկները խրել դրանց մեջ:

3. Եթե Դուք չգիտեք օգտվել փայտիկներից, ապա կարող եք սուշին ձեռքով վերցնել:

4. Եթե Դուք չեք կարողանում փայտիկներից օգտվել, ապա պետք է սովորել!

5. Անպայման փայտիկները դրեք կերամիկական տակդիրի վրա: Եթե այդպիսին Ձեզ չեն տվել, պատրաստեք նույնանմանը անձեռոցիկից:

6. Երբեմն փայտիկները (hashi) ոչ այնքան լավ որակի են լինում: Որպեսզի ավելորդ թեփուկները հանեք դրանց վրայից, քսեք փայտիկներն իրար:

7. Երբ վերցնում եք ուտելիքն ընդհանուր ափսեից, արեք դա փայտիկների հակառակ մասով:

8. Սուշիի փայտիկներով մարդկանց մի խփեք: Ինչպես նաև պատառաքաղներով կամ դանակներով:

9. Սոյայի սոուսի մեջ սուշին պետք է թաթախել այն մասով, որտեղ գտնվում է ձկան միսը:

10. Այլ ոչ այն մասով, որտեղ բրինձն է: Բրինձը համեմված է և սոյայի սոուսի համը կփչացնի:

11. Վասաբիի դեպքում չափը չանցնեք:

12. Չարժե ապուր պատրաստել վասաբիից և սոյայի սոուսից: Այն սպանում է ուտեստի նուրբ համը:

13. Սուշին և ռոլլերն ուտում են միանգամից: Գագան գիտի, թե ինչպես!

14. Մի՛ դրեք իմբիրը սուշիի վրա նախքան ուտելը: Իմբիրն ուտում են ճաշերի միջև, որպեսզի մաքրեն համային ռեցեպտորները:

15. Գնահատեք շեֆ-խոհարարի կողմից ստեղծած գեղեցկությունը: Նույնիսկ Ճապոնիայում չգիտեն սուշի ուտելու բոլոր կանոնները, բայց կանոն համար 1՝ գնահատեք այն, ինչ Ձեզ մատուցել են:

16. Հիշեք դրա մասին, և սուշիներից ու ռոլլերից կազմված Ձեր ընթրիքն անմոռանալի կլինի:

17. Հենց այնպես, ինչպես այս կատվի մոտ:



