Որոշ խմիչքներ կարող են օգնել վերականգնել լյարդի գործառույթը, պնդում է սննդաբան եւ գաստրոէնտերոլոգ Ալինա Բուդակովսկայան (Ռուսաստան):

«Մոսկվա 24» հեռուստաընկերության եթերում մասնագետը նշել է, որ նման խմիչքները հիմնականում գազարի եւ դդմի հյութեր են ներառում: Գազարը, ինչպես բոլոր նարնջագույն եւ դեղին բանջարեղենները, հարուստ են կարոտինոիդներով, որոնք նվազեցնում են լյարդի վրա տոքսինների վնասակար ազդեցությունը: Օրվա ընթացքում, ըստ մասնագետի, կարելի է խմել 250 միլիլիտր նման հյութ:

«Նախընտրելի են բանջարեղենային հյութերը, հաճախ՝ ճակնդեղ պարունակող: Բազուկը սննդակարգում անփոխարինելի արտադրանք է, քանի որ դրանք նյութ են պարունակում, որը կանխում է քաղցկեղի զարգացումը: Այն նպաստում է լյարդի բջիջների երիտասարդացմանը եւ նաեւ ուժեղացնում է դրա թունազերծող հատկությունները: Ճակնդեղի հյութն իր մաքուր տեսքով խմելը բավականին դժվար է, ուստի ավելի լավ է այն ավելացնել այլ հյութերի մեջ»,- ասել է մասնագետը:

Ըստ նրա՝ հանքային ջուրը եւս օգտակար է լյարդի համար, հատկապես, եթե այն կալցիումի բիկարբոնատ (այլ կերպ ասած ՝ ըմպելիքը պետք է լինի միջին կամ շատ աղի) է պարունակում: Նման ջուրը, ըստ սննդաբանի, օգնում է նվազեցնել լյարդի բորբոքային պրոցեսները, լեղապարկի լարվածությունը, ինչպես նաեւ բարելավում է լեղու արտահոսքը, նորմալացնում մարսողությունը եւ վերականգնում լյարդի բոլոր նյութափոխանակության գործընթացները:

Մասնագետը առողջ մարդկանց խորհուրդ է տալիս օրական մեկ անգամ, ուտելուց կես ժամ առաջ, օգտագործել մեկ բաժակ հանքային ջուր: Լյարդի դիսֆունկցիայի դեպքում խորհուրդ է տրվում խմել օրական մինչեւ երեք բաժակ:

Համարվում է նաեւ, որ սուրճը եւս օգտակար է լյարդի համար, քանի որ դրանում պարունակվող կոֆեինն ակտիվացնում է լյարդի ֆերմենտների արտանետումը, որոնք ազդում են նյութափոխանակության վրա: Ընդ որում, փորձագետը խորհուրդ է տալիս ընտրել բացառապես բնական, ոչ թե լուծվող սուրճ, եւ խմել օրական 2-3 բաժակից ոչ ավելի: Այդ սուրճը կարելի է օգտագործել ցածր յուղայնությամբ կաթով (ոչ ավելի, քան 2.5 տոկոս):

Կաթն ինքնին նույնպես խորհուրդ է տրվում խմել լյարդի աշխատանքի բարելավելու համար, բայց այն պետք է ունենա ճարպի ցածր տոկոս, հատկապես եթե մարդը քաշի հետ կապված խնդիրներ լյարդի ճարպային հիվանդություն ունի:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել