Shantnews.am-ը գրում է․
Չնայած այն հանգամանքին, որ կորոնավիրուսային համավարակի հետ կապված կենտրոնական նյարդային համակարգի հիվանդությունների վերաբերյալ ուսումնասիրությունները դադարեցվել են, սակայն COVID-19- ի ընթացքին վերաբերող ուղղություններով շարունակվում են և, միևնույն ժամանակ, հանգեցնում են բավականին անսպասելի արդյունքների:
Այսպիսով, ԱՄՆ-ից և Լեհաստանից մի խումբ բժիշկներ Ռենոյի (ԱՄՆ) Նևադայի համալսարանի պրոֆեսոր Քրիստոֆեր ֆոն Բարթհելդի ղեկավարությամբ գտել են էական էական տարբերություններ այն հարցում, թե ինչպես է SARS-CoV-2- ն ազդում նյարդային համակարգի վրա: Այլ կերպ ասած՝ գիտնականները պարզել են, որ COVID-19- ի ժամանակ եվրոպական ծագում ունեցող մարդիկ տառապում են հոտի և համի կորստից մոտավորապես 3-6 անգամ ավելի հաճախ, քան մոլորակի մյուս բնակիչները: Նրանց եզրակացությունները հրապարակվել են «MedRxiv» էլեկտրոնային գրադարանի հոդվածում:
Դրա համար գիտնականները միավորել են համի և հոտի զգացողությունները կորցնելու վերաբերյալ բոլոր ուսումնասիրությունների տվյալները:
Ընդհանուր առմամբ, գիտնականները վերլուծել են 42 ուսումնասիրություն, որոնց մասնակցել է ավելի քան 23 հազար տարբեր ազգությունների մարդիք, որոնք ունեցել են COVID-19 կամ առողջ են եղել: Ֆոն Բարթհհլդը և իր գործընկերները համատեղել են իրենց արդյունքները և փորձել գտնել այդ տվյալների մեջ ընդհանուր օրինաչափություններ:
Մի կողմից, նրանց վերլուծությունը հաստատել է, որ հոտի և համի կորուստն իսկապես կորոնավիրուսային վարակի ամենատարածված վաղ ախտանշաններն են: Հիվանդների մոտ 39% -ի մոտ բացակայել է հոտը ճանաչելու ունակությունը, իսկ համի կորուստը բնորոշ է եղել նրանց 30%-ին: Ընդհանուր առմամբ, հիվանդների ավելի քան 50%-ի մոտ զարգացել է այդ խնդիրներից առնվազն մեկը կամ երկուսը:
Միևնույն ժամանակ, գիտնականները հայտնաբերել են, որ հոտի և համի հետ կապված խնդիրները տարբեր կերպ են ազդում տարբեր էթնիկական պատկանելության մարդկանց վրա: Օրինակ ՝ ասիական ծագում ունեցող կամ Աֆրիկայից եկած մարդիկ տառապում են այդ խնդիրներից համեմատաբար հազվադեպ. դա պատահում է նրանց միայն 6-15% -ի մոտ:
Մյուս կողմից, եվրոպացիների և եվրոպական ծագմամբ ամերիկացիների գրեթե կեսը տառապում է հոտի կորստից (43%), իսկ նրանց ևս 38% -ը կորցրել է համի զգացողությունը կորոնավիրուսով վարակվելիս: Հետաքրքիր է, որ այն մարդկանց շրջանում, ովքեր տառապում են COVID-19- ի ամենածանր ձևերից, այդ տարբերությունները ավելի քիչ են արտահայտված՝ համեմատած վարակի մեղմ ձևով հիվանդների հետ:
Ըստ գիտնականների՝ նման անհամապատասխանությունները կապված են ոչ թե այն բանի հետ, թե SARS-CoV-2- ի ինչպիսի շտամներ են տարածվում աշխարհի տարբեր շրջաններում, այլ՝ յուրաքանչյուր էթնիկ խմբի գենետիկական առանձնահատկություններով:
Մասնավորապես, Ֆոն Բարթհելդը և նրա գործընկերները կարծում են, որ դրա պատճառը կարող է լինել այն, որ եվրոպացիների հոտի ընկալիչներն ունեն ավելի շատ ACE2 մոլեկուլներ, որոնք վիրուսը օգտագործում է բջիջներ մուտք գործելու համար: Դա, իր հերթին, կարող է բացատրել, թե ինչու է COVID-19 համաճարակը տարածվել շատ ավելի արագ Եվրոպայում և Միացյալ Նահանգներում, քան դա եղավ Չինաստանում և ասիական այլ երկրներում: