Ֆրանսիացի բժիշկները պարզել են, որ սուրճի օգտագործումն օգնում է վերացնել մկանների աշխատանքի խանգարում առաջացնող հազվագյուտ գենետիկական խանգարումը:

Նախնական տվյալներով՝ ըմպելիքի օգտակար հատկության մասին իմացել են 11-ամյա մի տղայի ծնողների շնորհիվ, որը ADCY5 գենի արատ ուներ, ինչը վերջույթների և դեմքի չվերահսկվող շարժումների պատճառ է հանդիսանում:

Միևնույն ժամանակ, երեխայի ծնողները սուրճի բուժիչ հատկությունները պատահականորեն են հայտնաբերել. նրանք նկատել են, որ կոֆեին չպարունակող էսպրեսո գնելու դեպքում նրանց որդու մոտ նոպաներն ավելի հաճախակի են եղել, իսկ երբ երեխային կրկին սկսել են կոֆեին տալ, նոպաները դադարել են:

«Սա բժշկության պատմության հետ կապված անհավանական պատահականություններից մեկն է»,- Փարիզի Պիտյե-Սալպետրիեր հիվանդանոցի բժիշկ Էմանուել Ֆլաման-Ռոզի խոսքերը մեջբերում է MedicalXpress-ը:

Նշվում է, որ բժիշկները վաղուց են ձևակերպել օգտակար հատկության հիպոթեզը, սակայն, քանի որ հազվագյուտ հիվանդությամբ տառապում է միլիոնից մեկը, հնարավորություն չի եղել փորձարկում անցկացնելու:

Բացի դրանից՝ բժիշկներին ետ է պահել հարցի բարոյական կողմը, քանի որ սուրճի հատկությունները փորձարկելու համար կամավորներից կեսին պետք է տրվեին բաղադրիչներ՝ պլացեբոյի ազդեցության պարզաբանման համար, ինչը կարող էր սուր ցավեր առաջացնել:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել