Ամանորյա ճաշացանկը տոնական օրերի ամենահաճելի և ամենահետաքրքիր բաղադրիչներից է: Այն ասացվածքը, որ ինչպես տարին սկսես, այնպես էլ այն կանցկացնես, շատ արդիական է: Ինչքան հարուստ և բազմազան լինի Ամանորի սեղանը, այնքան ավելի բարենպաստ կլինեն հաջորդ 12 ամիսները:
2019թ. Դեղին խոզի տարի է, հենց այդ պատճառով էլ խոզի միս չի կարելի դնել սեղանին: Խոզը սիրում է համեղ ուտել, ուրախանալ, այնպես որ, այս տարին պետք է դիմավորել հարուստ սեղանով և ուրախ տրամադրությամբ:
Առաջարկում ենք ամանորյա հետաքրքիր, համեղ և յուրահատուկ մի քանի բաղադրատոմս:
Նարնջով և սալորաչրով տապակած հավ
Շատ ընտանիքներում տապակած հավն ամանորյա սեղանի գլխավոր ուտեստն է: Այն շատ հեշտ է պատրաստվում և շատ համեղ է:
Բաղադրատոմս
- 1,5-2 կգ հավ
- 1 հատ նարինջ
- 80 գ սալորաչիր
- համեմունքներ
- 2 պճեղ սխտոր
- աղ և պղպեղ
Պատրաստման եղանակը
- Աղը, պղպեղը և համեմունքները խառնել, հավը լվանալ և չորացնել: Համեմել խառնուրդով, թողնել 30 րոպե:
- Սև սալորաչիրը թրջել գոլ ջրով և թողնել 30 րոպե, չորացնել այն և կիսել:
- Նարինջը կիսել, մի կեսը խորանարդիկների բաժանել, մյուս կեսը թողնել:
- Սխտորը կտրատել:
- Տարայի մեջ խառնել նարինջը, սխտորը և սալորաչիրը:
- Հավը լցոնել այս խառնուրդով:
- Դնել թավայի մեջ, եփել 170 աստիճանում 2 ժամ:
Աղցան «Տոնածառի խաղալիք»
Բաղադրատոմս
- 200 գ խոզապուխտ
- 4 հատ ձու
- 1 հատ խնձոր
- 50 գ ընկույզ
- 130 գ պանիր
- մաղադանոս
- 2 պճեղ սխտոր
- 1 հատ նուռ
- մայոնեզ
- աղ, պղպեղ
Պատրաստման եղանակը
- Բլենդերով հարել ընկույզը, լցնել այն տարայի մեջ, որում պետք է պատրաստեք աղցանը:
- Խոզապուխտը երկար-երկար կտրատել, քերել պանիրը:
- 2 ձվի դեղնուցն անցկացնել քերիչով:
- Մաղադանոսը մանր կտրատել:
- Խնձորը քերել:
- Սխտորը ճզմել:
- Ավելացնել մայոնեզ 4 ճ/գ և բոլորը մասին խառնել:
Աղցանը պատրաստ է։ Այժմ պետք է զարդարել։
Ձվի սպիտակուցը քերել քերիչով, աղցանը բլրաձև դնել հարթ տարայի մեջ, պատել մայոնեզով, վրան լցնել սպիտակուցը, շերտերով լցնել նուռը: Կարելի է դնել նաև փոքրիկ ժապավեն:
Աղցան «Ձմեռ պապ»՝ լոլիկով, պանրով և սխտորով
Բաղադրատոմս
- 4 միջին չափիկ լոլիկ
- 2-3 պճեղ սխտոր
- 170 գ պանիր
- 2 ճ/գ մայոնեզ
- պղպեղ
- նուռ
Պատրաստման եղանակ
1. Լոլիկների գլուխը կտրել և հանել միջուկը:
2. Պանիրը քերել, ավելացնել սխտոր, մայոնեզ և խառնել:
3. Լոլիկները լցոնել այս խառնուրդով, վերևի հատվածից կտրել եռանկյունի՝ որպես Ձմեռ պապի մորուք:
4. Կլոր պղպեղները դնել որպես աչքեր, նռերը՝ քիթ, իսկ մայոնեզից պատրաստել մորուք: Մատուցել կանաչիով զարդարված տարայով: