Mediamonitor.am-ը գրում է.

Չիլի պղպեղ՝ էնդորֆիններ, որպես պարգևատրում ցավի դիմաց

Մի փոքր կտոր պղպեղ ուտելով, մենք մեզ զգում ենք այնպես, ասես բերանում հրդեհ է բռնկվել: Դա տեղի է ունենում կապսաիցինի պարունակության պատճառով, որն իրենից ներկայացնում է ալկալոիդ, ինչն էլ կծու համ է հաղորդում: Կապսաիցինը գրգռում է մարդու նյարդային համակարգը, նույնն է, թե մենք վնասվածք ենք ստանում: Նման դեպքերում, նյարդային համակարգը ցավի ու տագնապի ազդանշան է ուղարկում: Տառապանքներից ազատվելու համար մեր օրգանիզմը սկսում է արտադրել էնդորֆիններ` բնական ցավազրկող միջոցներ, որոնք առաջացնում են էյֆորիայի և երջանկության զգացում:

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել