Չինաստանում «Ke-tsiap» էր կոչվում հունական ընկույզից, սնկերից, լոբուց պատրաստված ձկան սոուսը, որին խառնում էին համեմունքներ, սխտոր և գինի։ Անգլիացի նավաստիները դա բացահայտեցին 17–րդ դարում։
Բրիտանացիները վերցրեցին մտահաղացումը և շուտով սկսեցին կետչուպն օգտագործել անչուոսների և ոստրեների պահածոյացման համար։ Անգլիայում այդ բառը հնչում էր catchup, ինչն էլ ժամանակի ընթացքում ձևափոխվեց և դարձավ ketchup։ 19–րդ դարի վերջին կետչուպին լոլիկ ավելացրեցին, ինչն էլ ավելի հայտնի դարձրեց սոուսին։

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել