Galatv.am-ը գրում է.
Պատմական եւ աշխարհագրական առումով այնպես է ստացվել, որ համեմունքները դարձել են մեր խոհարարական կյանքի անբաժանելի մասը: Համաձայնեք, որ դժվար է պատկերացնել ժամանակակից մարդու խոհանոցն առանց մի շարք անուշաբույր բանկաների եւ տոպրակների պարունակության: Համեմունքները ոչ միայն ազդում են մթերքների համային հատկանիշների, այլեւ մեր առողջության վրա ու այս մասին խոսվում է ինչպես հնագույն բժշկական աշխատություններում, այնպես էլ գիտական վերջին հետազոտություններում:
Համեմունքների արժեքը
Մի ժամանակ համեմունքները գնահատվում էին բառացիորեն ոսկով: Նրանց ետեւից գնում էին ամբողջ նավատորմեր, եւ այդ ճանապարհորդությունների արդյունքում նույնիսկ աշխարհագրական հայտնագործություններ էին կատարվում: Այս վերաբերմունքը պայմանավորված էր համեմունքների հատկություններով եւ ուտելիքի համը փոխելու նրանց ունակություններով: Հին ժամանակներում մթերքները դժվար էր երկար ժամանակով պահեստավորել, իսկ համեմունքներն օգնում էին զերծ մնալ տհաճ համերից: Բացի այդ, ինչպես ցույց է տալիս հնդկական փորձը, քարրին, որն իր մեջ ներառում է բազմաթիվ բաղադրիչներ, հիանալի պահպանման միջոց է: Համեմունքների թվաքանակը շատ բազմազան է` անիսոն, եղեսպակ, ռեհան, թարխուն, սեւ եւ կարմիր պղպեղ, մեխակ, վանիլ, համեմ, դարչին, քունջութ, չաման եւ այլն: Նրանցից յուրաքանչյուրը, որոնք իհարկե ունեն բուսական ծագում, ունի իր ուրույն համային ու որակական հատկությունները:

Զգույշ եղեք
Այսօր այդ անհրաժեշտությունն այլեւս չկա գնալ հեռավոր երկրներ զանազան համեմունքների համար: Բայց պետք է նկատի ունենալ, որ մատչելիության հետ մեկտեղ հաճախ որակն ընկնում է, եւ համեմունքները կարող են վտանգ պարունակել իրենց մեջ: Չափազանց զգուշավոր պետք է լինել ընդհանուր անվանումներով տարբեր խառնուրդների նկատմամբ, օրինակ` «Ձկան համեմունք», «Համեմունքներ մսի համար», «Փլավի խառնուրդ», «Ձիթապտղի համեմունքներ»: Տարբեր բաղադրիչներով նման հավաքածուները սովորաբար լրացվում են քիմիական բաղադրիչներով համի բարելավման համար:
Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ