Մեր մարմինը արյան ավելորդ կորստից պաշտպանվելու լավ միջոց ունի։ Կտրվածքների, վերքերի և այլ վնասվածքների դեպքում արյունը հակված է թանձրանալու և մակարդվելու։ Լինում են դեպքեր, երբ չափազանց պինդ արյունը կարող է առաջացնել լուրջ հիվանդություններ, ինչպիսիք են առիթմիան, ինսուլտը և սրտի կաթվածը: Արյան թանձրանալու դեպքում խախտվում է թթվածնի և սննդանյութերի մատակարարումը ուղեղին և այլ հյուսվածքներին ու օրգաններին, մեծանում է սրտի ծանրաբեռնվածությունը։
Ներկայացնում ենք մթերքներ և համեմունքներ, որոնք կօգնեն ջրիկացնել արյունը:
1․ Արքայախնձոր
Արքայախնձորը պարունակում է բրոմելին ֆերմենտ, որն օգնում է ջրիկացնել արյունը։
2․ Օրեգանո
Օրեգանոն հայտնի խոտաբույս է, որը ջրիկացնում է արյունը:
3․ Կոճապղպեղ
Կոճապղպեղը պարունակում է մոտ 600 նյութեր և միացություններ, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն արյան ջրիկացման և բոլոր օրգանների և համակարգերի առողջ արյունամատակարարման վրա։
4․ Դարչին
Դարչինի օգտագործումը արյան մակարդումը բնական ճանապարհով կանխելու ունիվերսալ մեթոդ է:
5․ Քրքում
Քրքումը հայտնի բնական հակաբորբոքային միջոց է, որը դրական ազդեցություն ունի արյան խտության վրա։
6․ Անանուխ
Անանուխը արտադրում է սալիցիլատներ, որոնք ազդում են արյան մակարդման վրա:
7․ Սխտոր
Սխտորն ամենահայտնի բնական հակակոագուլանտն է։ Գիտականորեն ապացուցված է, որ սխտորը նվազեցնում է աթերոսկլերոզի և խոլեստերինի մակարդակը: