Վերջին տասնամյակում բազմաթիվ հետազոտություններ են կատարվել մաստակի օգտակարությունը կամ վնասակարությունը պարզաբանելու համար: Ձեզ ենք ներկայացնում փաստեր այս սովորության մասին. հիշե՛ք դրանք հաջորդ անգամ մաստակ ծամելիս:
 
Կարծիք կար, որ ուտելուց առաջ մաստակ ծամելը օգնում է խափել ստամոքսին և սովորականից քիչ ուտել,  սակայն պարզվում է ընդհակառակը մաստակը նպաստում է ավելի շատ և անառողջ սնունդ ուտելուն:
 
 
Քունք-ստորինծնոտային հոդի համախտանիշ
 
Ցանկացած մկանի ծանրաբեռնումը կարող է հանգեցնել խնդիրների: Անընդհատ մաստակ ծամելը կարող է առաջացնել քունք ստորինծնոտային հոդի համախտանիշ, որի ախտանիշն է ցավը ստորին ծնոտը գանգին միացնող հոդում,  ծամիչ մկաններում,  ծնոտում:
 
Դեֆեկացիայի հետ կապված խնդիրներ
 
Գրգռված աղու համախտանիշը աղեստամոքսային համակարգի խանգարում է, որը դրսևորվում է կծկումային ցավերով ու կղանքի փոփոխություններով: Մաստակը նպաստում է հավելյալ օդի կուտակման, ինչը պատճառ է դառնում մետեորիզմի և որովայնի ցավերի: Ավելին, մաստակի արհեստական քաղցրացնող նյութերը կարող են դիարեայի պատճառ դառնալ:
 
Ատամների քայքայում
 
Փորձելով ձերբազատվել վերը նշված խնդրից, ծամում եք մաստակ ոչ թե արհեստական քաղցրացնող նյութերով, այլ շաքարով և արդյունքում կարիես եք ձեռք բերում:
 
Դուք ոչխարի կենսագործունեության արդյունք եք ծամում
 
Լանոլենը կոսմետիկ միջոցներում և մաստակում առկա նյութ է, որը փափկություն է ապահովում: Սա իհարկե վատ չէ, սակայն այս դեղին ոսկանման նյութը ոչխարների ճարպագեղձերի արտազատուկն է: Այն ստանում են ոչխարի բուրդը հատուկ ճզմիչով անցկացնելով:
 
Սնդիկ օրգանիզմում 
 
Ատամի արծաթե պլոմբը, որը հայտնի է որպես ամալգամ պլոմբ, կազմված է սնդիկի, արծաթի և արճճի խառնուրդից: Մաստակը կարող է անջատել սնդիկը ձեր պլոմբից: Սնդիկի բարձր մակարդակը օրգանիզմում առաջացնում է նյարդաբանական խնդիրներ: Պլոմբից անջատված սնդիկի  փոքր քանակը Ձեզ հավանաբար չի վնասի, սակայն ինչու՞ ռիսկի դիմել:
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել