Քաղցրավենիք օգտագործելը, ինչպես գիտենք, շատ վնասակար է: Այն ավելի շուտ է կախվածություն առաջացնում, քան այլ թմրանյութեր: 

Բժիշկները կատեգորիկ դեմ են. քաղցր հավելանյութի ընդունումը պետք է հնարավորինս նվազեցվի կամ ամբողջովին արգելվի (մարմինը դեռ կարող է գլյուկոզա ստանալ լիպիդներից և սպիտակուցներից): Լավ նորությունն այն է, որ մենք կարող ենք դա անել, և քաղցրի էֆեկտը երկար չի տևի: 

Ահա այն հիանալի փոփոխությունները, որոնք կատարվում են մարմնում քաղցրի կրճատումից հետո:

Ուժերի վերականգնում

Հայտնի է, որ լիարժեքության զգացում է առաջանում ուտելուց ընդամենը 15-20 րոպե անց: Քաղցրավենիքի հետ կապված նույն պատմությունն է. մի կողմ թողնելով թխած մուսլին, շոկոլադե սալիկը կամ մեկ բաժակ հյութը (փաթեթավորված հյութերը պարունակում են ավելի շատ շաքար, քան գազավորված ըմպելիքները)՝ դուք նախ կզգաք ինքնագնահատականի բարձրացում, իսկ մի փոքր անց` էներգիա և ուժ:

Տրամադրության բարձրացում

Նեյրոկենսաբանության մեջ սնունդը կոչվում է «բնական պարգև», քանի որ այն հաճույք է պատճառում ուղեղին: Առաջին օրվա ընթացքում շաքարի պակասը մի փոքր դժվար է: Սկզբում տրամադրության տատանում կզգաք, բայց հետո ամեն ինչ հսկողության տակ կառնեք ինքներդ:

 

Հանգիտս քուն

Առաջին 3-4 օրվա ընթացքում քաղցրավենիքի պակասը մտահոգիչ ազդանշաններ կուղարկի ուղեղ: Սկզբում դա կարող է հասնել դեպրեսիվ վիճակների: Փորձելով հաղթահարել վատ տրամադրությունը՝ մենք կրկին զգում ենք արատավոր ճանապարհը սկսելու ցանկություն. ի վերջո, քաղցր բաները մեզ կտան էնդորֆիններ և հաճույք: Վտանգավոր տեսություն է, քանի որ շաքարը հակադեպրեսանտ չէ, ինչպես ընդունված է համարել, ընդհակառակը, այն սկսում է կորտիզոլի՝ սթրեսի հորմոնի արտադրությունը: Շաքարից հրաժարվելը կարող է առողջ քնի ցիկլ հաստատել մինչև առաջին շաբաթվա վերջը:

Մաքուր մաշկ

Շաքարից հրաժարվելուց հետո երրորդ շաբաթվա ընթացքում կնկատեք, որ մաշկը հարթացել է, և պզուկների դրսևորումները (առկայության դեպքում) կնվազեն գրեթե կեսով: Պարզվում է, որ շաքարը մաշկի վրա բորբոքման պատճառ է: Օրինակ՝ ամերիկյան Journal of Clinical Nutrition-ում հրապարակված ուսումնասիրությունը ենթադրում է, որ գազավորված ըմպելիքից խուսափելը նվազեցնում է բշտիկները 87%-ով:

Հիշողության լավացում

Բոլորս գիտենք, որ քաղցրավենիքը սնուցում է ուղեղը, և նույնիսկ դպրոցում դասերից առաջ երեխաները փորձում են ուտել շոկոլադե սալիկ: Ապացուցված է, որ շաքարի ավելցուկը խաթարում է ուղեղի բջիջների և ուսուցման կարողությունների միջև կապերը: Այսպիսով, նույնիսկ մեկ շաբաթ շաքարից հրաժարվելը կօգնի պահպանել նյարդային բջիջները, հիշողությունը և սուր միտքը:

Գեղեցիկ մարմին

Ազատվելով քաղցրավենիք ուտելու սովորությունից՝ կսկսեք օգտագործել բանջարեղեն և խոտաբույսեր: Մարմինը կստանա բավարար քանակությամբ սննդանյութեր: Միակ տարբերությունն այն է, որ այժմ մարմինը չի կուտակում շաքարը, ինչը վերածվում է լրացուցիչ կգ-ի, ուստի, ամենայն հավանականությամբ, մյուսները կնկատեն, որ դուք նիհարել եք:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել