Ամենաօգտակարը գունավոր կարտոֆիլն է՝ կարմիրը, դեղինը և մանուշակագույնը։ Առաջին տեղում է մանուշակագույնը, բայց միայն այն տեսակը, որի ոչ միայն կեղևն է մանուշակագույն, այլև պտղամիսը։ Այս կարտոֆիլն օժտված է միջին օսլայական տեքստուրայով ու փափուկ ընկուզային համով։

Մանուշակագույն ողջ թփին հաղորդում են անտոցիանները, որոնք պատկանում են հակաօքսիդանտային միացություններին։ Դրանք օգտակար են որպես սրտի և ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելում։ Բացի դրանից՝ այդպիսի կարտոֆիլի մեջ ամենաշատն է կալիում պարունակվում, ինչը հատկապես կարևոր է այն մարդկանց համար, ովքեր տառապում են զարկերակային բարձր ճնշումից։

ԱՄՆ գյուղատնտեսության նախարարության հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մեկ ամսվա ընթացքում օրական այդպիսի 6 կարտոֆիլ ուտելու դեպքում միջինը 4 տոկոսով իջնում է արյան ճնշումը։

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել