Կալիֆոռնիական Սոլիկի ինստիտուտի գիտնականները պարզել են, որ եթե մարդն ամբողջ սնունդն ընդունի 10 ժամվա ընթացքում, ապա հնարավոր է կոմպենսացնել նյութափոխականության հետ կապված խանգարումները՝ կապված ցերեկային ցիկլի խախտումների հետ:

Այսպիսով, ապրելակերպի փոփոխությունները կարող են օգնել կանխել տարիքային հիվանդությունները և երկարացնել կյանքը: Այս մասին գրում է ScienceDaily-ն:

Փորձն արվել է գենետիկորեն մոդիֆիկացված մկների վրա, որոնց մի խումբը սննդին հասանելիություն է ունեցել ամբողջ օրվա ընթացքում, մյուսը՝ 10 ժամ միայն:

Առաջին խմբի կրծողները ձեռք են բերել շագանակագեղձի և նյութափոխության համակարգի հիվանդություններ, այդ թվում՝ շաքարախտ և յարդի ճարպակալում: Մնացած կենդանիները, որոնք սպառել էին նույն թվով կալորիաներ, չնայած մարսողական ռիթմի բացակայությանը, մնացել են առողջ և քաշ չեն հավաքել:

Գիտնականների կարծիքով, այս գործընթացում շրջանաձև ռիթմերի դերը սննդի ընդունումը պլանավորելն է: Սա թույլ է տալիս մարմնին հավասարակշռություն պահպանել մարսողության ժամանակ ծախսված և նյութափոխանակության գործառույթների պահպանման համար անհրաժեշտ ժամանակի միջև:

Աշխատանքի փոփոխությունների, ժամանակային գոտիների կամ գենետիկ թերությունների պատճառով բիոռիթմերի խախտումն էլ հենց հանգեցնում է հիվանդությունների առաջացմանը:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել