Ըստ սոցհարցում անցկացնող British Social Attitudes ընկերության, բրիտանացիներից գրեթե ամեն երրորդը անցյալ տարվա ընթացքում նվազեցրել է մսի օգտագործումը:
Սոցիոլոգները պարզել են, որ անցյալ տարի մարդկանց 29 տոկոսը նվազեցրել է մսի օգտագործումը, 9 տոկոսն ասել է, որ մտածում է մսի օգտագործման նվազեցման կամ ընդհանրապես դադարեցման ուղղությամբ, իսկ մոտ 3 տոկոսն արդեն բուսակեր էր կամ վեգան, հաղորդում է independent.co.uk կայքը:
Ձեր մտքով հավանաբար անցել է բարոյական պատճառներով կամ կարմիր մսի վտանգների ու առողջության նկատառումներով` հանուն բուսակերական կենսակերպի, հրաժարվել սթեյքներից ու բուրգերներից
Այսպիսով, ի՞նչ է լինում Ձեր օրգանիզմի հետ, երբ դադարում եք միս ուտել:
1. Դուք քաշ եք կորցնում
ԱՄՆ-ում Վաշինգտոնի Ջորջ Վաշինգտոնի Բժշկության համալսարանը վերջերս փորձել է ճշգրիտ որոշել, թե որքան քաշ է կորցնում մարդը, երբ որոշում է ամենակերից դառնալ բուսակեր:
Ուսումնասիրությունը, որը հրատարակվել է Սնուցման և դիետոլոգիայի ակադեմիայի հանդեսում, վերանայել էր նախորդ հետազոտությունները. այն ներկայացնում էր միսն իրենց սննդակարգից հանած մասնակիցներին, որոնք կորցրել էին միջինը 10 ֆուտ քաշ` առանց վերահսկելու կալորիաների ընդունումը կամ կատարած վարժությունների քանակը:
2. Կփոխվի աղիների բակտերիական վիճակը
Ասույթն ասում է. «դու այն ես, ինչ ուտում ես», և դա վերաբերում է Ձեր մարսողական համակարգին այնքանով, որքանով ամբողջ օրգանիզմին:
2014 թ. հետազոտությունը, որն ուսումնասիրում էր ամենակերների, բուսակերների և վեգանների աղիքային բակտերիայի տարբերությունը, տարբերություն է գտել երեքի միջև էլ:
Այնուամենայնիվ, ամենամեծ փոփոխությունը ամենակերների և վեգանների միջև էր. նրանք որևէ տեսակի կենդանական սնունդ չեն օգտագործում
Նյու Յորքի քաղաքային համալսարանի հետազոտողները պարզել են, որ վեգաններն ունեին աղիքային բակտերիայի ավելի պաշտպանողական տեսակներ:
3. Կարող է սնուցիչների պակաս առաջանալ
Բուսակերի կամ վեգանի հավասարակշռված սննդակարգը կարող է ապահովել բավարար քանակի սնուցիչներ և դրանց բավարար պաշար: Բայց, ըստ ԱԱԾ-ի` Ազգային առողջապահական ծառայության, դժվար կարող է լինել բավականաչափ երկաթ, վիտամին D և վիտամին B12 ստանալ:
Օրգանիզմին անհրաժեշտ են բավականաչափ ընդաբույսեր, ինչպես, օրինակ` լոբի, ոսպ, նաև՝ ընկույզ, միրգ, մուգ կանաչ բանջարեղեն, ամբողջական հացահատիկ, երկաթով հարուստ հացաբույսեր` սննդից բավական բան ստանալու համար:
B12 վիտամինը, կարող է միևնույն ժամանակ գտնել թթխմորի մզվածք հանդիսացող մթերքներում` ինչպես Մարմայթը, նախաճաշին հագեցնող փաթիլները և սոյան:
Ձվերը, հագեցնող ճարպով լի մթերքները, փաթիլները և կաթնամթերքի որոշ տեսակներ կարող են վիտամին D-ի աղբյուր լինել:
4. Քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը կարող է նվազել
ԱԱԾ-ի վերջին զեկույցը մշակված միսը համարել է քաղցկեղածին, ինչպես նաև այնպիսի մթերքները, ինչպիսիք են խոզապուխտն ու սալյամին, դասակարգվել են ֆորմալդեհիդի, գամմա ճառագայթման և ծխախոտի շարքում: Կարմիր միսը պիտակավորվել է նաև իբրև «հավանաբար» քաղցկեղածին հատկություններ ունեցող մթերք:
Փորձագետները եզրակացրել են, որ օրական մշակված մսի միայն 50 գրամ կերակրաբաժին կամ խոզապուխտի երկու բարակ շերտ ուտելը մեծացնում է աղիքի քաղցկեղի վտանգը 18 տոկոսով:
Այնուամենայնիվ, մինչ աղիքի քաղցկեղի 18 տոկոս աճը հնչում է իբրև մեծ աճ, Քաղցկեղի հետազոտության միջազգային գործակալության (ՔՀՄԿ) գիտնականները զգուշացնում են, որ Միացյալ Թագավորությունում 100 մարդուց 6-ը ձեռք կբերի աղիքի քաղցկեղ. ոչ թե ընդհանուր առմամբ յուրաքանչյուր ոք: Այդ պատճառով աճը կհանգեցնի աղիքի քաղցկեղի ևս մեկ լրացուցիչ ապացույցի բոլոր այն 100 մարդկանց համար, որոնք համարվում են խոզապուխտ ուտողներ:
5. Մեծանում է սրտի հիվանդություն ձեռք բերելու հավանականությունը
Գիտնականները վերջերս պարզել են, որ կարմիր միսը կարող է սրտի հիվանդության առաջացման պատճառ դառնալ: ԱՄՆ Lerner հետազոտական ինստիտուտի ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ սննդի մեջ եղած սնուցիչը սրում է աղիքային մանրէի ռեակցիաները, ինչը նպաստում է սրտի հիվանդության զարգացմանը: