Panorama.am-ը գրում է.
Կաթնամթերք արտադրող տնտեսվարողների մոտ խախտումների հայտնաբերման, արտադրական գործընթացի կասեցման մասին Սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության հաղորդագրությունը պատասխաններ տալու փոխարեն հատկապես ծնողների շրջանում խուճապ, մտահոգություններ ու բազմաթիվ հարցեր է առաջացրել:
Կան մայրեր, ովքեր երեխաներին տվել են ՍԱՊԾ կողմից հրապարակած՝ խախտումներ թույլ տված ընկերությունների արտադրած կաթնամթերքը: Ի՞նչ ազդեցություն է ունեցել հակաբիոտիկների մեծ քանակություն պարունակող կաթնամթերքի օգտագործումը երեխայի օրգանիզմի վրա: Սպառողներին, լրագրողներնին չի տրամադրվել տեղեկություն, թե ո՞ր ընկերության ո՞ր արտադրանքի ո՞ր խմբաքանակում ի՞նչ խախտումներ են հայտանաբերել: Արդյոք այդ խմբաքանակները հե՞տ են կաչվել իրացման ցանցից:
Մասնագետները նման հաղորդագրության հրապարակումը որակում են «աչքկապոցի»:
«Ոչ սպառողը, ոչ ծնողը, ոչ շարքային հեռուստադիտողը չի կարող հասկանալ, թե աղիքային ցուպիկը, մանրէաբանական այլ հարուցիչներ, անտիբիոտիկների մեծ քանակությունը ի՞նչ վտանգ են ներկայացնում: Դրանցից ո՞րն է ավելի վտանգավոր երեխայի համար»,- Panorama.am-ի հետ զրույցում անդրադառնալով խնդրին՝ ասաց Պարենային իրավունքի փորձագետ, Սննդամթերքի անվտանգության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը:
Նա բացատրեց, որ երեխայի համար նախատեսված սննդամթերքում անտիբիոտիկների առկայությունը կարող է ավելի բացասական ազդեցություն թողնել օրգանիզմի վրա: Նա հիշեցրեց, հաճախ բարձրաձայնվում է անտիբիոտիկների նկատմամբ կայունության ձեռքբերման խնդրի մասին, սակայն կան ավելի խնդրահարույց հարցեր:
«Երեխայի աճող օրգանիզմում խնդիրը միայն դրանով չի սահմանափակվում: Անիտիբիոտիկների առկայությունը թողնում է կողմնակի այլ ազդեցություններ, օրինակ՝ ալերգիկ հիվանդությունների առաջացում: Պատահական չէ, որ Հայաստանում ալերգիկ հիվանդություններով տառապող երեխաների թիվը վերջին տարիներին ավելացել է»,-բացատրեց մասնագետը:
Նրա խոսքով, սպառողին հետաքրքրում է ռիսկի բնութագիրը, հստակ պետք նկարագրվեն այդ միկրոօրգանիզմների կողմնակի բոլոր ազդեցությունները, թույլատրելի նորման գերազանցելու չափը:
«Միջազգային պրակտիկայում վտանգի մասին հայտարարելիս նշում են, որ այսինչ քաղցրավենիքի այսինչ խմբաքանակում հայտնաբերել են քաղցկեղածին նյութեր: Սպառողին անունները չեն հետաքրքրում, նրան հետաքրրքում են, եթե այդ քաղցրավենիքն օգտագործի, իր հետ ինչ կպատահի»,-ասաց Դ. Պիպոյանը:
Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ



