Panorama.am-ը գրում է.

Կաթնամթերք արտադրող տնտեսվարողների  մոտ խախտումների հայտնաբերման, արտադրական գործընթացի կասեցման մասին Սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության հաղորդագրությունը  պատասխաններ տալու փոխարեն հատկապես ծնողների շրջանում  խուճապ, մտահոգություններ ու բազմաթիվ հարցեր  է առաջացրել:

Կան մայրեր, ովքեր երեխաներին տվել են ՍԱՊԾ կողմից հրապարակած՝ խախտումներ թույլ տված ընկերությունների արտադրած կաթնամթերքը: Ի՞նչ ազդեցություն է ունեցել հակաբիոտիկների մեծ քանակություն պարունակող կաթնամթերքի օգտագործումը երեխայի օրգանիզմի վրա: Սպառողներին, լրագրողներնին չի տրամադրվել տեղեկություն, թե ո՞ր ընկերության ո՞ր արտադրանքի ո՞ր խմբաքանակում ի՞նչ խախտումներ են հայտանաբերել: Արդյոք այդ խմբաքանակները հե՞տ են կաչվել իրացման ցանցից:

Մասնագետները նման հաղորդագրության հրապարակումը որակում են «աչքկապոցի»:

«Ոչ սպառողը, ոչ ծնողը, ոչ շարքային հեռուստադիտողը չի կարող հասկանալ, թե աղիքային ցուպիկը, մանրէաբանական այլ հարուցիչներ, անտիբիոտիկների մեծ քանակությունը ի՞նչ վտանգ են ներկայացնում: Դրանցից ո՞րն է ավելի վտանգավոր երեխայի համար»,- Panorama.am-ի հետ զրույցում անդրադառնալով խնդրին՝ ասաց Պարենային իրավունքի փորձագետ, Սննդամթերքի անվտանգության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը:

Նա բացատրեց, որ երեխայի համար նախատեսված սննդամթերքում անտիբիոտիկների  առկայությունը կարող է ավելի բացասական ազդեցություն թողնել օրգանիզմի վրա: Նա հիշեցրեց,  հաճախ բարձրաձայնվում է անտիբիոտիկների նկատմամբ կայունության ձեռքբերման խնդրի մասին, սակայն կան ավելի խնդրահարույց հարցեր:

«Երեխայի աճող օրգանիզմում խնդիրը միայն դրանով չի սահմանափակվում: Անիտիբիոտիկների առկայությունը թողնում է  կողմնակի այլ ազդեցություններ, օրինակ՝ ալերգիկ հիվանդությունների առաջացում: Պատահական չէ, որ Հայաստանում ալերգիկ հիվանդություններով տառապող երեխաների թիվը վերջին տարիներին ավելացել է»,-բացատրեց մասնագետը:

Նրա խոսքով, սպառողին հետաքրքրում է ռիսկի բնութագիրը, հստակ պետք  նկարագրվեն այդ միկրոօրգանիզմների կողմնակի բոլոր ազդեցությունները, թույլատրելի նորման գերազանցելու չափը:

«Միջազգային պրակտիկայում վտանգի մասին հայտարարելիս նշում են,  որ այսինչ քաղցրավենիքի այսինչ խմբաքանակում հայտնաբերել են քաղցկեղածին  նյութեր:  Սպառողին անունները չեն  հետաքրքրում, նրան հետաքրրքում են, եթե այդ քաղցրավենիքն օգտագործի, իր հետ ինչ կպատահի»,-ասաց Դ. Պիպոյանը:

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել