50 գրամ՝ քաջության համարNewmag.am-ը գրում է.

Անգլերեն՝ շոթ գլաս: Ընդունված կարծիքներից մեկի համաձայն՝ անգլերենում բաժակներն այդ անվանումը ստացել են գերմանացի քիմիկոս, տեխնոլոգ Ֆրիդրիխ Օտտո Շոթի պատվին: Նա 1884-ին Գերմանիայում հիմնել է ապակե իրեր և բաժակներ արտադրող գործարան:

Օղու հետ հաց և մսի կտորներ էին լցնում ափսեն: Այստեղից էլ օղու բաժակների շվեդերեն անվանումը՝ սափ: Սափն ի սկզբանե սովորական գդալ էր, որը տեղավորում էր 40-60 գրամ օղի: Սափն այսօր էլ ցուցադրված է Ստոկհոլմի գինու և սպիրտի թանգարանում:

Ավելի ուշ առաջացավ սափկոպ բառը՝ օղու բաժակների համար, որոնք պատրաստվում էին փայտից, փղոսկրից, անագից, իսկ ավելի ուշ՝ ապակուց և հախճապակուց: Շվեդները սիրում էին ասել՝ արթնանալուն պես մեկ սափ է անհրաժեշտ դատարկ ստամոքսին՝ այն մաքրելու համար, մեկ սափ՝ նախաճաշին, մեկ սափ՝ ճաշին՝ ախորժակի համար, մեկ սափ էլ՝ ընթրիքին, ու վերջինը՝ քնից առաջ՝ անհոգ քնելու համար:

glass

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել