

Մշակության մեջ հայտնի են 300-ից ավելի սորտեր, որոնք առաջացել են սովորական ծիրանենուց:
Ծիրանենին միատուն բույս է: Բարձրությունը 6–12 մ է: Տերևները խոշոր են, կլորավուն կամ լայն էլիպսաձև, ծաղիկները՝ երկսեռ, սպիտակ կամ բաց վարդագույն, փոշոտումը՝ խաչաձև: Պտուղը մսոտ, հյութալի կորիզապտուղ է՝ տարբեր ձևերի և մեծության, զանգվածը՝ 20–120 գ: Օգտագործվում է թարմ և վերամշակված. պատրաստում են չիր, կոմպոտ, մուրաբա, հյութ, ջեմ, պովիդլո, օղի և այլն: Պարունակում է շաքարներ, օրգանական թթուներ, վիտամիններ, բուրավետ և կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր: Մշակովի տեսակների մեծ մասի կորիզի միջուկը քաղցր է: Հայաստանի պայմաններում պտուղները հասունանում են հունիսի 15-ից օգոստոսի 20-ը:

Գառնիի և Շենգավիթի պեղումների ժամանակ հայտնաբերվել են ծիրանի կորիզներ, որոնք ունեն մոտ 6.000 տարվա հնություն: Մ. թ. ա. IV–II հազարամյակներում ասորիները, արամեացիները, բաբելացիները ծիրանենուն անվանել են «արմենիակա»: Հայաստանից ծիրանենին առաջին անգամ Եվրոպա է տարել հռոմեացի զորավար Լուկուլլոսը մ.թ.ա. 68 թ-ին, որն այնտեղ անվանել են «հայկական խնձոր»:
Նյութի աղբյուր՝ http://nakhshkaryan.blogspot.com/2012/11/blog-post_628.html
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել