11304554_640555149380058_1853768134_nAraratnews.am-ը գրում է.

Հաճախ չենք էլ գիտակցում, թե որքան օգտակար կարող են լինել սովորական ու ամեն քալափոխին վաճառվող մթերքները: Դրանք գուցե հասանելի լինելու պատճառով է, որ թերագնահատված են:

Օրինակ`  սովորական արմավի մասին ի՞նչ գիտենք: Ով գիտի, որ դրանցում 60-65% ածխաջրեր են պարունակվում, ավելի, քան մյուս մրգերում: Ամինաթթուների պարունակությամբ ևս  դրանք բոլոր մրգերի մեջ առաջատարներից են:

Արմավի բուժական հատկությունների մասին հայտնի է հնուց: Տարածված կարծիք կար, որ արմավենու պտուղները բազմապատկում են ուժն ու դիմադրողականությունը, երկարացնում կյանքը,  բարերար ազդում արական ուժի վրա:

Բացի այդ, արմավի մեջ  օգտակար նյութերի մի ամբողջ համալիր  է. պղինձ ու երկաթ, մանգանաթթու ու ցինկ, ֆոսֆոր ու նատրիում, կալիում ու կալցիում, վիտամինների  իսկական հանքավայր`А,  А1, С, В1, В2, В6, ու սա դեռ բոլորը չէ:

Արմավը նպաստում է կենսականորեն կարևոր օրգանների` սրտի, լյարդի ու երիկամների ամրապնդմանը: Դրական է ազդում աղիքների միկրոֆլորայի ու ողջ օրգանիզմի թթվա-հիմնային հավասարակշռության վրա: Բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողկանությունը վարակների ու վիրուսների հանդեպ, ցուցված է նաև արյան բարձր ճնշում, ինչպես նաև թոքերի հիվանդություն  ունեցողներին:

Ուսումնասիրությունների արդյունքների համաձայն, արմավենու չորամիրգը արդյունավետ է ազդում ուղեղի վրա: Խթանում է սրտի աշխատանքը, ընդհանուր ամրապնդող միջոց է ու նպաստում է  տևական հիվանդությունից հետո օրգանիզմի արագ կազդուրմանը:

Մասնագետները  խորհուրդ են տալիս կանանց   ոչ միայն հղիության ընթացքում, այլև երեխային կերակրելու ժամանակ էլ արմավ ներառել սննդաբաժնում.բանն այն է, որ դրանք նպաստում են կաթի մշակմանը: Բացի այդ, չմոռանանք, թե որքան հաճելի համ ունեն դրանք, այսինքն`  քաղցրի պահանջը կարելի է  լրացնել արմավով:

Շատ սննդարար է ու քաղցի դեմ պայքարելու համար  հրաշալի տարբերակ, հետն էլ` օրգանիզմը հագեցնում է օգտակար նյութերով:

Պատկերացնելու համար բավական է ասել թեկուզ, որ 10 արմավը բավարար է  պղնձի ու ծծմբի. երկաթի պահանջի կեսն ու կալցիումի օրական նորմի չորրորդ մասը լրացնելու համար:  Սրան հավելենք միայն, որ արմավում օրգանիզմի համար անվտանգ շաքար` ֆրուկտոզա ու գլյուկոզա է պարունակվում:

Եվ վերջում.արմավը վայելելուց հետո էլ մի շտապեք դեն նետել կորիզները, լցրեք  թաղարի մեջ ու ջրեք սովորականի պես: Եթե անգամ մոռանաք էլ դրանց մասին, հոգ չէ. որոշ ժամանակ անց հողի մեջ գցած կորիզները կուրախացնեն ծիլերով, որոնք հետագայում կարող են տնաբույս գեղեցիկ ծաղկի վերածվել:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել