Operativ.am-ը գրում է․

Գիտնականները վաղուց են խոսում այն մասին, որ գինու չափավոր օգտագործումը պաշտպանում է սիրտ-անոթային հիվանդություններից: Այն բարձրացնում է «լավ» խոլեստերինի մակարդակը (բարձր խտության լիպոպրոտեին), գրում է Science World Report-ը: Սրտաբանների եվրոպական ընկերության գիտնականների կողմից կատարված նոր հետազոտությանը մասնակցել են սիրտ-անոթային հիվանդության զարգացման թեթև և միջին աստիճանի զարգացման ռիսկային խմբում գտնվող 146 մարդ:

Կամավորներին ըստ ցանկության բաժանել են խմբերի: Խմբերից մեկի մասնակիցները պետք է մեկ տարվա ընթացքում չափավոր օգտագործեին սպիտակ, իսկ մյուսը՝ կարմիր գինի: Հետազոտվել է գինու օգտագործման ազդեցությունն ատերոսկլերոզի (լիպիդային փոխանակման խախտման արդյունքում առաջացող անոթների խրոնիկ հիվանդություն) մարկերի վրա:

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) տվյալներով՝ գինու չափավոր օգտագործումը ենթադրում է 0,2 լ գինի կանանց համար և 0,3 լ գինի տղամարդկանց համար՝ շաբաթական հինգ անգամից ոչ ավելի: Մասնակիցները հետևում էին իրենց սովորական սննդակարգին: Նրանք պետք է ամրագրերին գինու և այլ ալկոհոլային խմիչքների օգտագործումը, դեղամիջոցների ընդունումը, ինչպես նաև ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության տեսակները: Որպեսզի հաստատեն, որ նրանք գինի են խմել, կամավորները պետք է հետազոտության վերջում վերադարձնեին գինու շշերի խցանները:

Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել