Օրգանիզմի վիճակի համար ըմպելիքները պակաս կարևոր չեն, քան սնունդը, թեև մենք հաճախ դրա մասին մոռանում ենք: Հիշենք, թե որոնք են ամենահամեղ ու օգտակար ըմպելիքները:

Կանաչ թեյ

Ֆլավոնոիդների, պոլիֆենոլների ու հակաօքսիդանտների շնորհիվ կանաչ թեյը չեզոքացնում է ազատ ռադիկալները, ամրացնում է ոսկորները, պաշտպանում է սիրտ-անոթային հիվանդություններից և նվազեցնում է քաղցկեղով հիվանդանալու ռիսկը:

Անանուխով թեյ

Այս ըմպելիքը կարգավորում է և թեթևացնում նյութափոխանակությունը: Բացի այդ, անանուխը հակասպազմոլիտիկ հատկություն ունի. թեթևացնում է մկանային ցավը:

Անյուղ կաթ

Կաթը կարող է երկար ժամանակով զսպել ախորժակը, ինչն օգնում է ավելորդ քաշի դեմ պայքարում: Այն պարունակում է բարդ ածխաջրեր, սպիտակուցներ, կալցիում և վիտամին D: Ամենաօգտակարը, ի դեպ, 1%-անոց յուղայնության կաթն է:

Սոյայի կաթ

Այն խոչընդոտում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացմանը: Բայց պետք չի ամբողջությամբ փոխարինել սովորական կաթը սոյայի կաթով, քանի որ դա կհանգեցնի կալցիումի և վիտամիններ A-ի ու D-ի պակասի:

Տաք շոկոլադ կամ կակաո

Այս ըմպելիքները խթանում են օրգանիզմում սերոտոնին հորմոնի արտադրմանը, ինչը հանգեցնում է տրամադրության բարձրացման: Բացի այդ, նրանք խոչընդոտում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացմանը:

Տոմատի հյութ (առանց աղի)

Լոլիկի հյութում պարունակվող լիկոպենը հիանալի պրոֆիլակտիկ միջոց է օնկոլոգիական հիվանդությունների դեմ: Այն պաշտպանում է թոքերի, ստամոքսի, աղիների, լյարդի, կրծքագեղձի, արգանդի քաղցկեղից:

Լոռամրգի հյութ

Այս ըմպելիքի օգտակարության մասին բազմիցս խոսվել է: Այն ինֆեկցիաներից պաշտպանում է նյութափոխանակության համակարգն ու միզուղիները: Բացի այդ, այն պաշտպանում է լնդերը:

Նարնջի հյութ

Վիտամին C-ի մեծ քանակությունը բարձրացնում է իմունիտետը, ինչը պաշտպանում է բազմաթիվ հիվանդություններից: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս հղիության ընթացքում շատ նարնջի հյութ խմել, քանի որ դրանում պարունակվող ֆլորաթթուն խոչընդոտում է պտղի արատների զարգացմանը:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել