Վիամին C

Ցիտրուսային մրգերը վիտամին C-ի լավագույն աղբյուրներից մեկն են։ Վիտամին C-ն ծառայում է որպես հրաշալի հակաօքսիդանտ, որը հեշտացնում է օրգանիզմում երկաթի ճեղքման գորընթացը։ Հատկապես նարինջը չափազանց հարուստ է վիտամին C –ով, որի պարունակությունը մեկ մեծ նարնջի մեջ հասնում է 97.9մգ-ի։ Հասուն տղամարդուն խորհուրդ է տրվում օրեկան 90մգ վիտամին C օգտագործել օգտագործել, իսկ հասուն կանանց՝ 75 մգ։ Վիտամին C-ի այլ հարուստ աղբյոււր են հանդիսանում կարմիր ու կանաչ պղպեղները, կիվին ու լոլիկները։

Կալցիում

Թվում է, թե գանգրակաղամբը կալցիումի պարունակությամբ ամենից քիչ հնարավոր տարբերակն է, սակայն պետք է նշել, որ այն կալցիումով ամենահարուստ սննդամթերքներից մեկն է, որն անհրաժեշտ է ամուր ոսկորների, ատամների, ինչպես նաև մկանների շարժունակության ու նյարդային գործունեության համար։ Մեկ բաժին գանգրակաղամբը 150մգ կալցիում է պարունակում, որը խորհուրդ տրվող ընդհանուր չափաբաժնի 10 տոկոսից քիչ ավելին է։ Կալցիումով հարուստ սննդամթերքի շարքին են պատկանում կաթնամթերքը, բրոկոլին, չիայի սերմերը։

Վիտամին B

Վիտամին B12-ն ամենից հաճախ փոխարինող հաբերի տեսքով ընդունվող վիտամիններից մեկն է, քանի որ այն չափազանց կարևոր է արյան կարմիր գնդիկների կազմավորման համար։ Ձուն վիտամին B12-ի հրաշալի աղբյուր է և երբեք չպետք է հանվի սննդակարգից՝ խոլեստերինի մեծաչափ պարունակության պատճառով։ Մեկ մեծ պինդ եփած ձուն իր մեջ 0.6 միկրոգրամ B12 է պարունակում, որն օրական անհրաժեշտ քանակության 10 տոկոսն է կազմում։ Իսկ 90 մգ իշխան կամ սաղմոն ձուկը կարող է լրացնել ամբողջ օրվա համար անհրաժեշտ պաշարը։

Բացի այդ, վիտամին B6-ը, որը կարևոր է նյութափոխանակության ու հղիության ընթացքում ուղեղի զարգացման համար, մեծ քանակությամբ կարելի է գտնել ընկուզեղենի, թունա ձկան ու սիսեռի մեջ։

Վիտամին A

Վիտամին A-ն կարևոր է տեսողության, իմունային համակարգի գործունեության, վերարտրադրողականության ու սրտի, թոքերի ու երիկամենրի առողջության համար։ Վիտամին A-ով հարուստ մթերքներից է քաղցր կարտոֆիլը, որի միայն մեկ հատը կեղևում եփած վիճակում իր մեջ 10 միկրոգրամ վիտամին A է պարունակում, որն օրական խորհուրդ տրվող չափաբաժնի 561 տոկոսն է կազմում։ ԱՄՆ-ի ազգային առողջապահության ինստիտուտի տվյալների համաձայն՝ ընդհանուր բնակչության 28-37 տոկոսը վիտամին A-ին փոխարինող հաբեր է օգտագործում։

Վիտամին E

Վիտամին E-ն հրաշալի հակաօքսիդանտ է մարմնի համար։ Այն խթանում է իմունային համակարգը՝ պայքարելով բակտերիաների ու վիրուսների դեմ։ Նուշն ու մյուս ընկուզեղենը, ինչպես արախիսն ու պնդուկը մեծ քանակությամբ վիտամին Е են պարունակում։ 28 գրամ չոր նուշը 6.8 մգ վիտամին А է պարունակում, որն օրական խորհուրդ տրվող չափաբաժնի 34 տոկոսն է կազմում։

Մագնեզիում

Հնդկական ընկույզը մագնեզիումի հրաշալի աղբյուր է, որը կարևոր է արյան մեջ շաքարի ու արյան ճնշման մակարդակները պահպանելու, ինչպես նաև նյարդային համակարգի առողջ աշխատանքը ապահովելու համար։ Հնդկական ընկույզի 28 գրամը 74մգ մագնեզիում է պարունակում, որն օրական խորհուրդ տրվող չափաբաժնի 19 տոկոսն է կազմում։

Երկաթ

ԱՄՆ-ի բնակչության 14-18 տոկոսը երկաթի փոխարինող հաբեր է ընդունում, հատկապես կանայք։ 19-50 տարեկան տղամարդկանց խորհուրդ է տրվում օրական 8 մգ, իսկ հղի կանանց՝ 18մգ և 27 մգ երկաթ ընդունել։ Կես բաժակ եփած սպանախը 3 մգ երկաթ է պարունակում, որն օրական պահանջվող չափաբաժնի 17 տոկոսն է կազմում։

Վիտամին D

Վիտամին D-ն շատ քիչ սննդամթերքի մեջ է հնարավոր գտնել, չնայած այնպիսի յուղոտ ձկներ, ինչպես սաղմոնն ու թունան են, 11 միկրոգրամ վիտամին D են պարունակում, որն օրական խորհուրդ տրվող չափաբաժնի 12 տոկոսն է կազմում։ Մարդիկ կարող են վիտամին D ստանալ նաև արևի ճառագայթներից։

Մուլտիվիտամիններ

ԱՄՆ առողջապահության ինստիտուտի համաձայն՝ ամերիկացիների մեկ երրորդ մասը մուլտիվիտամիններ է օգտագործում, որոնք մասնագետների պնդմամբ չեն կարող փոխարինել օրգանիզմի առողջության պահպանման համար բազմազան ուտելիքներից ստացած կարևոր նյութերին։ Այնպես որ, տարբեր տեսակի մրգեր ու բանջարեղեն օգտագործելով՝ կարող եք օրգանիզմն ապահովել անհրաժեշտ տարբեր վիտամիններով։

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել