
Doctors.am-ը գրում է.
Պարզվում է` այն մեծահասակների մոտ, ովքեր կանոնավոր կերպով բաց են թողնում նախաճաշը, 27%-ով ավելի բարձր է ինֆարկտի զարգացման ռիսկը , քան մշտապես նախաճաշողները:
Գիտնականները տարիներ առաջ ուսումնասիրել են մոտ 27000 մարդու սննդային սովորությունները, որոնց 13%-ը երբեք չէր նախաճաշում: Նրանց բոլորի տարիքը 45-ից բարձր էր: Մոտավորապես 16 տարի անց կատարած կրկնակի հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ չնախաճաշողներն ինֆարկտի զարգացման 27%-ով ավելի բարձր հավանականություն ունեն:
Ինչո՞ւ է նախաճաշից խուսափելը բարձրացնում սրտի ինֆարկտի ոիսկը:
Մասնագետներն այստեղ միակարծիք չեն, սակայն պատճառն ամենայն հավանականությամբ հետևյալն է. նրանք , ովքեր բաց են թողնում նախաճաշը, օրվա ընթացքում ավելի ուժեղ սով են զգում և հետևաբար ավելի մեծ քանակով սնունդ են ընդունում՝ ստիպելով օրգանիզմին կարճ ժամանակում մեծ քանակով կալորիաներ մշակել:
Հետևաբար բարձրանում է նաև արյան մեջ շաքարի պարունակության մակարդակը, որը կարող է նպաստել անոթների էնդոթելերի վնասմանն ու անոթների խցանմանը:
Սակայն գիտնականները լռում են` արդյոք կարևոր է, թե մարդիկ կոնկրետ ինչ են ուտում նախաճաշին, և արդյոք քաղցր ու ճարպոտ նախաճաշն ավելի նախընտրելի է, քան դրա բացակայությունը: