Ճարպազերծ  մթերքները հանգեցնում են ճարպակալմանDoctors.am-ը գրում է.

Պարզվում է, որ օգտակար համարվող անյուղ կաթը, կաթնաշոռը, պանիրը և յոգուրտը կարող են մարդուն ինֆարկտի, շաքարային դիաբետի և անվերահսկելի քաշի ավելացման հասցնել: 

"Թեթև" յոգորտն  ավելացնում է քաշը և փչացնում տրամադրությունը

Օրգանիզմում ճարպերն անհրաժեշտ են մի շարք բիոքիմիական գործընթացներ ապահովելու համար: Օրինակ՝  հորմոնային համակարգը սկսվում է խանգարվել առանց ճարպերի: Նախ, մակերիկամները ընկճախտին դիմակայող ավելի քիչ հորմոններ են սկսում արտադրել, որի հետևանքով մարդը դառնում է մռայլ և դեպրեսիվ: Օրգանիզմը, իր հերթին, սկսում է «փոխհատուցում» պահանջել՝ թխուկների և քաղցրի տեսքով, որն ամենահեշտ ճանապարհն է երջանկության հորմոններ ստանալու և վատ տրամադրությունը բարձրացնելու համար:  Բավական է ածխաջրի մեկ մոլեկուլ (սպիտակ հաց, թխվածքաբլիթ, քաղցր թխուկ), և օրգանիզմում ձևավորվում է ճարպի երկու մոլեկուլ, այստեղից էլ առաջանում է քաշի "անհասկանալի" ավելացումը:

Երբ յուղոտ յոգուրտը ավելի օգտակար է, քան կաթնաշոռը
    
Ճարպազերծ մթերքների մյուս խնդիրն այն է, որ դրանք չունեն իրենց հատուկ սովորական համը: Ուստի, սպառողին մթերքը վաճառելու համար՝ դրան ավելացնում են սննդային հավելումներ կամ ուղղակի մեծ քանակությամբ շաքարավազ: Այդ պատճառով յուղոտ սերուցքի չափավոր օգտագործումն ավելի օգտակար կարող է լինել, քան մեծ "հեղինակություն" վայելող ճարպազերծ կաթնաշոռը:

Սիրտս սալ է ուզում

 
Ամենուր լսում ենք ճարպազերծ մթերքների օգտակարության մասին, սակայն ձվի, նորմալ կաթի և թթվասերի բացառումը սննդակարգից  հանգեցնում է մի շարք կարևորագույն վիտամինների և միկրոէլեմենտների պակասի օրգանիզմում:

Խոզի բնական սալը, յուղոտ ձուկն ու թռչունը, որոնց կտրականապես մերժում են առողջ ապրելակերպ վարող ընտանիքներում, փոքր չափաբաժիններով օգտակար են սրտի նորմալ աշխատանքի համար: 

Իհարկե, սա չի նշանակում, որ այժմ ամեն օր պետք է սալ ուտել, պարզապես  պարբերաբար ձեր սննդակարգ մտցրեք ճարպի նորմալ քանակություն պարունակող մթերքներ:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել