
Doctors.am-ը գրում է.
Հնուց ի վեր կոճապղպեղն օգտագործվում է աշխարհի բազում խոհանոցներում: Ճապոնացիներն օգտագործում են մարինացված կոճապղպեղը՝ որպես սուշիի և այլ ազգային ճաշատեսակների բաղադրամաս: Հնդկաստանում կոճապղպեղն ավելացնում են գործնականում բոլոր ուտեստներին՝ այն խառնելով այլ կծու համեմունքների հետ: Սա օգնում է բնիկներին պաշտպանվել աղտից և շոգից (կծու համեմունքները ոչնչացնում են բակտերիաներն ու ախտածին միկրոօրգանիզմները): Ցարական Ռուսաստանում նույնպես կոճապղպեղը մեծ մասսայականություն էր վայելում:
Այսպիսով, կոճապղպեղ սիրելու թոփ 14 պատճառ`
1. Կոճապղպեղով համեմված սնունդը հեշտ է մարսվում, ստանում է համեղ, թեթևակի կծու համ,
2. Այն դրական է ազդում մեր մարսողական համակարգի վրա. լավացնում է ստամոքսահյութի սեկրեցիան, պաշտպանում մարսողության խանգարումներից, գղտոցից, կանխարգելում ստամոքսի խոցային հիվանդության առաջացումը,
3. Կոճապղպեղը հնուց օգտագործվում է լուծի դադարեցման, փքվածության անցկացման, սնկով թունավորման դեպքում՝ օրգանիզմի մաքրման համար,
4. Մեղմացնում է դաշտանային ցավերը,
5. Այն լավացնում է արյան շրջանառությունը, հիշողությունն ու սովորելու ունակությունը,
6. Ամրացնում է անոթների պատերը, նպաստում է աթերոսկլերոզի բուժմանը,
7. Կոճապղպեղը թարմացնում է շնչառությունը և ազատում բերանի խոռոչի խնդիրներից,
8. Օժտված է թեթև գրգռող ազդեցությամբ. բարձրացնում է արգանդի տոնուսը և պոտենցիան, ուժեղացնում սեռական հակումը, օգնում անպտղության բուժման խնդրում,
9. Կոճապղպեղն արագացնում է թերմոգենեզը, մեծացնում կալորիաների ծախսման արագությունը,
10. Կարող է նպաստել ցավի թուլացմանը ռևմատիզմի, արթրիտների և արթրոզների ժամանակ,
11. Պակասեցնում է խոլեստերինի քանակն արյան մեջ,
12. Փրկում է խիթերից (երիկամային, աղիքային, լեղային),
13. Կոճապղպեղն արդյունավետ բնական միջոց է մաշկի բորբոքումների և ալերգիայի դրսևորումների դեմ,
14. Ունի մի շարք բուժիչ հատկություններ.
- սպազմոլիտիկ,
- բակտերիցիդ,
- ցավազրկող,
- լեղամուղ,
- ապաքինող,
- հակաբորբոքային: