Բաղադրիչներ
- Խմորի համար`
- խմորիչ - 7 գր
- կաթ - 50 գր
- շաքարավազ - 60 գր
- ալյուր - 600 գր
- աղ - 0,5 թ/գդ
- կեֆիր - 200 գր
- կարագ - 75 գև
- ձու - 2 հատ
- Վրան քսելու համար՝
- ձվի դեղնուց - 2 հատ
- շաքարավազ - 5 ճ/գդ
- կաթ - 2 ճ/գդ
- Լցոնի համար`
- դարչին - 1 ճ/գդ
- ընկույզ - 3 ճ/գդ
- շաքարավազ - 50 գր
Պատրաստման եղանակ
- Տաք կաթի մեջ ենք լցնում 1 ճ/գդ շաքարավազն ու չոր խմորիչը, թողնում ենք, որ խմորիչն ակտիվանա: Առանձին տարայի մեջ խառնում ենք կեֆիրը, աղը, ձվերը, մնացած շաքարավազն ու կարագը: Ավելացնում ենք մաղած ալյուրը, լուծված խմորիչը: Հունցում ենք խմորը, որը պետք է լինի փափուկ, առաձգական, փոքր-ինչ կպչուն:
Խմորը դնում ենք խորը տարայի մեջ, ծածկում թաղանթով կամ խոնավ անձեռոցիկով, դնում տաք տեղում, որ հովանա: 40 րոպե անց խմորը խառնում ենք, թողնում բարձրանա (դրա համար կպահանջվի մոտ 1 ժ 20 րոպե): Խմորը դնում ենք սեղանին, մի թեթև հունցում ու փոքրիկ գնդիկներ ձևավորում (մոտ 14 հատ): Ծածկում ենք բուսայուղ քսած թաղանթով ու 10-15 րոպե թողնում հանգստանա: - Ամեն մի գունդը մոտ 4 մմ հաստությամբ քառակուսի գրտնակում ենք:
- Քսում ենք հալեցրած կարագը:
- Ցանում ենք շաքարավազ, շաքարավազի ու դարչնի կամ շաքարավազի ու կտրատած ընկույզի խառնուրդ և ռուլետի նման փաթաթում:
- Երկտակում ենք եզրերը, միացնում ու թեթևակի ներս մտցնում, որպեսզի պլյուշկան սրտիկի ձև ունենա:
- Սուր դանակով 2 սմ խորքից կտրում ենք այն ծայրը, որը ներս էինք մտցրել:
- Շարում ենք յուղաթղթով ծածկված տապակի մեջ: Պլյուշկաները թխվելիս բավականին մեծանում են, ուստի հարկավոր է արանքներում ահագին տեղ թողնել: Պլյուշկաների վրա քսում ենք դեղնուցի, կաթի ու շաքարավազի խառնուրդը: 30 րոպե թողնում ենք տաք տեղում, որ հասունանա (վրայի շերտը չչորանալու համար պետք է տապակը ծածկել բուսայուղ քսած թաղանթով):
- Թխում ենք նախապես 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 25 րոպե, մինչև ոսկեգունելը:
- Բարի ախորժակ:
Պլյուշկա պատրաստելու այս բաղադրատոմսը փորձված է ու շատ հաջող, ուստի ամեն ինչ ճիշտ անելու դեպքում հիանալի արդյունք կունենաք:
Նյութի աղբյուր՝ http://www.cooks.am/%D5%BA%D5%AC%D5%B5%D5%B8%D6%82%D5%B7%D5%AF%D5%A1-%D5%AF%D5%A5%D6%86%D5%AB%D6%80%D5%B8%D5%BE/
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել