Բաղադրիչներ
- Բաց գույնի բիսկվիթի համար՝
- ձու – 3 հատ
- շաքարավազ – 70-150 գր
- ալյուր – 55 գր
- օսլա (крахмал) – 30 գր
- վանիլին – 15գր
- աղ – 1 պտղունց
- Մուգ բիսկվիթի համար՝
- ձու – 3 հատ
- շաքարավազ – 70-150 գր
- ալյուր – 55 գր
- օսլա (крахмал) – 30 գր
- վանիլին – 15գր
- աղ – 1 պտղունց
- շոկոլադ սև – 50 գր
- կակաո – 20 գր
- Կրեմի համար՝
- շոկոլադ սև – 360 գր
- սերուցք 30-35% յուղայնությամբ – 280 մլ
- լիկյոր մրգային – 100 մլ
Պատրաստման եղանակ
Պատրաստում ենք բաց գույնի բիսկվիթ. սպիտակուցները դեղնուցներից առանձնացնում ենք, ավելացնում 1 պտղունց աղ և խառնում այնքան, մինչև փրփրի։
Մյուս թասի մեջ ենք լցնում դեղնուցները, շաքարավազը, վանիլինը, ավելացնում ենք 3 ճ/գդ տաք ջուր և հարում այնքան, մինչև շաքարավազը լուծվի։
Դեղնուցների զանգվածի վրա ենք ավելացնում հարած սպիտակուցները։ Ալյուրն ու օսլան խառնում ենք, լցնում ձվով զանգվածի մեջ և զգուշորեն խառնում։
Ջեռոցը տաքացնում ենք մինչև 225 աստիճան։ Տապակի վրա ենք դնում յուղաթուղթը, վրան լցնում զանգվածը և 10-12 րոպե թխում` մինչև ոսկեգույն երանգ ստանանք։
Նույն կերպ պատրաստում ենք նաև մուգ բիսկվիթը։ Սպիտակուցները պետք է մաքուր և չոր հարիչով հարել։ Գոլորշու վրա հալեցնում ենք 50 գր շոկոլադը, մի քիչ սառեցնում ենք, լցնում դեղնուցներով զանգվածի վրա և լավ խառնում։ Վրան լցնում ենք սպիտակուցներն ու ալյուրի, օսլայի և կակաոյի խառնուրդը։ Զգուշորեն խառնում ենք։
Թխում ենք այնպես, ինչպես բաց գույնի բիսկվիթը։ 10 րոպե անց բիսկվիթը շրջում ենք թաց սրբիչի վրա և զգուշորեն հանում յուղաթուղթը։ Թողնում ենք, որ բիսկվիթներն ամբողջությամբ սառչեն։
Շոկոլադը բաժանում ենք կտորների և լցնում ապակյա տարայի մեջ։ Փոքր տարայի մեջ ենք լցնում սերուցքն ու լիկյորը և դնում թույլ կրակի վրա։ Անընդհատ խառնելով տաքացնում ենք մինչև պղպջակներ առաջանան, բայց չենք եռացնում։
Հանում ենք կրակի վրայից, զանգվածը լցնում ենք շոկոլադով տարայի մեջ և հարիչով դանդաղ հարում ենք այնքան, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։ Մինչև պնդանալը դնում ենք սառնարանը։
Բիսկվիթը քանոնի օգնությամբ 2 հավասար մասերի ենք բաժանում։ Այսպիսով ստանում ենք չորս շերտ։
Հարիչով հարում ենք շոկոլադե կրեմը, մինչև համասեռ դառնա։
Կտրտելու տախտակի վրա փայլաթիթեղ կամ յուղաթուղթ ենք դնում և վրան դնում բաց բիսկվիթի շերտը։ 4 ճաշի գդալ կրեմ ենք լցնում և հավասարապես տարածում։
Վրայից դնում ենք բիսկվիթի մուգ շերտը, վրայից` կրեմը, հետո նորից բաց շերտը, կրեմի շերտը և վերջում` մուգ բիսկվիթի շերտը։
Թխվածքը սննդային թաղանթի մեջ ենք փաթաթում և 1 ժամով դնում սառնարանը։
Այնուհետև թխվածքը դնում ենք սեղանի եզրին զուգահեռ։ Հացի դանակով երկայնքով երկու մասի ենք կիսում։ Արդյունքում 2 եռանկյուն մասեր ենք ստանում։
Թխվածքը փայլաթիթեղի վրա այնպես ենք դնում, որ շոկոլադե շերտը հորիզոնական լինի, իսկ կտրած հարթությունը դրսի կողմից։
Մյուս թասի մեջ ենք լցնում դեղնուցները, շաքարավազը, վանիլինը, ավելացնում ենք 3 ճ/գդ տաք ջուր և հարում այնքան, մինչև շաքարավազը լուծվի։
Դեղնուցների զանգվածի վրա ենք ավելացնում հարած սպիտակուցները։ Ալյուրն ու օսլան խառնում ենք, լցնում ձվով զանգվածի մեջ և զգուշորեն խառնում։
Ջեռոցը տաքացնում ենք մինչև 225 աստիճան։ Տապակի վրա ենք դնում յուղաթուղթը, վրան լցնում զանգվածը և 10-12 րոպե թխում` մինչև ոսկեգույն երանգ ստանանք։
Նույն կերպ պատրաստում ենք նաև մուգ բիսկվիթը։ Սպիտակուցները պետք է մաքուր և չոր հարիչով հարել։ Գոլորշու վրա հալեցնում ենք 50 գր շոկոլադը, մի քիչ սառեցնում ենք, լցնում դեղնուցներով զանգվածի վրա և լավ խառնում։ Վրան լցնում ենք սպիտակուցներն ու ալյուրի, օսլայի և կակաոյի խառնուրդը։ Զգուշորեն խառնում ենք։
Թխում ենք այնպես, ինչպես բաց գույնի բիսկվիթը։ 10 րոպե անց բիսկվիթը շրջում ենք թաց սրբիչի վրա և զգուշորեն հանում յուղաթուղթը։ Թողնում ենք, որ բիսկվիթներն ամբողջությամբ սառչեն։
Շոկոլադը բաժանում ենք կտորների և լցնում ապակյա տարայի մեջ։ Փոքր տարայի մեջ ենք լցնում սերուցքն ու լիկյորը և դնում թույլ կրակի վրա։ Անընդհատ խառնելով տաքացնում ենք մինչև պղպջակներ առաջանան, բայց չենք եռացնում։
Հանում ենք կրակի վրայից, զանգվածը լցնում ենք շոկոլադով տարայի մեջ և հարիչով դանդաղ հարում ենք այնքան, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։ Մինչև պնդանալը դնում ենք սառնարանը։
Բիսկվիթը քանոնի օգնությամբ 2 հավասար մասերի ենք բաժանում։ Այսպիսով ստանում ենք չորս շերտ։
Հարիչով հարում ենք շոկոլադե կրեմը, մինչև համասեռ դառնա։
Կտրտելու տախտակի վրա փայլաթիթեղ կամ յուղաթուղթ ենք դնում և վրան դնում բաց բիսկվիթի շերտը։ 4 ճաշի գդալ կրեմ ենք լցնում և հավասարապես տարածում։
Վրայից դնում ենք բիսկվիթի մուգ շերտը, վրայից` կրեմը, հետո նորից բաց շերտը, կրեմի շերտը և վերջում` մուգ բիսկվիթի շերտը։
Թխվածքը սննդային թաղանթի մեջ ենք փաթաթում և 1 ժամով դնում սառնարանը։
Այնուհետև թխվածքը դնում ենք սեղանի եզրին զուգահեռ։ Հացի դանակով երկայնքով երկու մասի ենք կիսում։ Արդյունքում 2 եռանկյուն մասեր ենք ստանում։
Թխվածքը փայլաթիթեղի վրա այնպես ենք դնում, որ շոկոլադե շերտը հորիզոնական լինի, իսկ կտրած հարթությունը դրսի կողմից։
Դանակով շոկոլադե շերտի վրա ենք քսում 4 ճ/գդ կրեմ, այնուհետև կպցնում ենք մյուս եռանկյունը բաց գույնի շերտով դեպի ներս, իսկ կտրած կողմով` դեպի դուրս։ Այժմ ստացանք մեծ եռանկյունի։
Մնացած կրեմը դանակով վրան ենք տարածում։ Եթե կրեմը շատ է պնդացել, նորից ենք հարում և այն կրկին կփափկի։
Կարող ենք վրայից կակաո ցանել։ Մինչ մատուցելը թխվածքը սառնարանում պետք է պահել, իսկ մատուցել կարող ենք ելակի կամ ազնվամորու հետ։
Այսպիսի տոնական տորթ հարմար է պատրաստել ոչ միայն ծննդյան տոների, այլև ամանորի սեղանի համար :)
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել