Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ձու - 1 հատ
- կարագ - 75գր
- կաթ - 60մլ
- ալյուր - 2,5 բաժակ
- շաքարավազ - 1/2թ/գդ
- փխրեցուցիչ - 1/2թ/գդ
- աղ - 1/2թ/գդ
- Միջուկի համար՝
- ընկույզ - 300գր
- շաքարավազ - 150գր
- կոճապղպեղ (имбирь) - 1թ/գդ
- դարչին - 1/2թ/գդ
- Վրան լցնելու համար՝
- կարագ - 100գր
- ձու - 1 հատ
- շաքարավազ - 250գր
- ջուր - 1/4 բաժակ
- մեղր - 3ճ/գդ
Պատրաստման եղանակ
- Խմորի համար տաքացնում ենք կաթը, լցնում բաժակի մեջ, ավելացնում ենք շաքարավազն ու փխրեցուցիչը, խառնում և թողնում՝ հանգստանա 10-15 րոպե:
Խառնում ենք աղը, ալյուրը, ավելացնում կարագը, ձուն, շաքարավազով ու փխրեցուցիչով խառնած կաթը և հունցում փափուկ, հարթ խմոր (այնպես, որ համարյա չկպնի ձեռքերին): - Թողնում ենք՝ խմորը հանգստանա 1 ժամ տաք վայրում:
- Միջուկի համար մանր կտրատում ենք ընկույզը, խառնում շաքարավազի, կոճապղպեղի, դարչինի հետ:
- Ապա ձեռքերով ճմրթում ենք խմորը, թաթախում ալյուր մեջ և բաժանում 9 գնդի (մի գունդը անում ենք մի փոքր ավելի մեծ): Գրտնակում ենք խմորը, բացում բարակ 1մմ շերտով և դնում նախապես կարագով պատած ձևամանի մեջ, վրան քսում ենք հալեցրած կարագը: Բացում ենք ևս մեկ շերտ խմոր և դնում առաջին շերտի վրա (2 շերտ խմոր իրար վրա անհրաժեշտ է միայն ներքևի շերտում), վրան լցնում ենք 3-4 ճ/գդ միջուկ:
- Կրկնում ենք նույն գործողությունը մինչև մնա խմորի վերջին մեծ գունդը:
- Բացում ենք խմորի մեծ գունդը 2-3 մմ շերտով և փռում փախլավայի վրա՝ ծածկելով այն, վրան քսում ենք հարած ձուն և կտրատում ռոմբերով (կտրատել չհասնելով մինչև ներքևի շերտը)՝ ձև տալով փախլավային: Ամեն ռոմբի մեջտեղում դնում ենք կես ընկույզ և թխում ջեռոցում 10 րոպե 180 աստիճանում:
- Ապա հանում ենք փախլավան, նորից դանակով անցնում կտրատված տեղերով, այդ արանքների մեջ լցնում ենք հալեցրած կարագը ու կրկին դնում ենք ջեռոցի մեջ և թխում ևս 20 րոպե:
- Սիրոպի համար խառնում ենք շաքարավազը, ջուրը, մեղրը և եփում թույլ կրակի վրա 10 րոպե՝ անընդհատ խառնելով:
- Հանում ենք ջեռոցից պատրաստի փախլավան կրկին անգամ դանակով անցնում կտրատված տեղերով, վրան լցնում ենք քաղցր սիրոպը, թողնում ենք 1 ժամ, որ սառչի, և կարելի է մատուցել:
Մթերքի այս քանակությունից ստացվում է 6 բաժին փախլավա: Եթե ընկույզի սիրահար չեք, կարելի է փոխարինել ընկույզը պնդուկով:
Նյութի աղբյուր՝ http://www.cooks.am/%D6%83%D5%A1%D5%AD%D5%AC%D5%A1%D5%BE%D5%A1/
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել