Աշխարհի 25 ամենատարօրինակ ճաշատեսակները


17:51 , 24 հոկտեմբեր, 2013

 1  Խաշ

Khash

Այս ճաշատեսակի պարսակական անվանումը բառացիորեն թարգմանվում է «գլուխ և սմբակ»: Դրանք էլ հենց գլխավոր բաղադրատարրերն են, որ օգտագործվում են ճաշատեսակի պատրաստման ընթացքում: Թեպետ հւմնական բաղադրատարրերը կովի տոտիկներն են, օգտագործվում են նաև գլուխն ու ստամոքսը:

 2  Նակջի  

Nakji

Այս ճաշատեսակում օգտագործվում է ամբողջական ութոտնուկ: Ինչպես և այս ցուցակի այլ սննդատեսակներ, սա նույնպես զերծ չէ վտանգներից: Ութոտնուկի ծծիչները կպչում են լեզվին և բերանին և խեղդամահության վտանգ են ներկայացնում: Արդյունքում ամեն տարի գրանցվում է մահացության մի քանի դեպք:    

 3  Մորմ

Tarantula

Քամբոջայում մորմը (տարանտուլան) համարվում է նրբախորտիկ (դելիկատես): Տապակած մորմը առաջին անգամ իբրև կերակուր օգտագործվել է այն ժամանակ, երբ Քամբոջայում սննդի դեֆիցիտ էր: Ներկայումս տապակած մորմերը բավականին տարածված կերակուր են համարվում Քամբոջայում:

 4  Ֆուգու ձուկ

Fugu 

Ֆուգու տեսակի ձկները թունավոր են: Ռեստորաններում դրանց օգտագործումը խստիվ հսկվում է Ճապոնիայում: Միայն բարձր որակավորում ունեցող հմուտ խոհարարներին է թույլատրվում պատրաստել դրանք: Այս ձկներն այնքան վտանգավոր են, որ տնային պայմաններում դրանց խպատրաստման հետևանքով գրանցվել է մահվան դեպք:

 5  Թունաձկան ակնախնձոր

Tuna Eyeball

Այս բավականին էժան ապրանքատեսակը կարելի է գտնել Ճապոնիայի նպարեղենի խանութների մեծ մասում: Արժեքն ընդամենը մեկ ամերիկյան դոլար է: Այն կաղամարի համ ունի: Ուտելուց առաջ այն պետք է եփել եռման ջրի մեջ: Եվ չմոռանաք համեմել այն ախորժաբեր համեմունքներով:

 6  Չորացրած մողեսներ

Dried Lizards

Որոշ ասիական երկրներում չորացրած մողեսներն օգտագործվում են ապուրների մեջ: Երբեմն դրանք թրմում են ալոկոհոլով` բուժիչ նպատակներով օգտագործելու համար, սակայն այս գործընթացը տարիներ է տևում:

 7  Ժայռոտ լեռների ոստրեներ

Rocky Mountain Oysters

Հնարավոր է, որ սրանք ժայռոտ լեռներից լինեն, սակայն սրանք բնավ էլ ոստրեներ չեն: Դա պարզապես այս ճաշատեսակի անվանումն է: Իրականում սրանք հորթի ձվեր են: Պատրաստելու ժամանակ այդ դձվերը կճպում  են, հարթեցնում, ապա մի լավ տապակում են: Շատ համեղ է:

 8  Սենդվիչ տապակած ուղեղով

Fried Brain Sandwich

Սա անցյալում բավականին հայտնի կերակրատեսակ էր, որ լայն տարածում ուներ ԱՄՆ-ում: Սակայն այն բանից հետո, ինչ այնտեղ կովերի հիվանդություն տարածվեց, մարդիկ սկսեցին խուսափել կովի տապակած ուղեղով սենդվիչ ուտելուց: Թեպետ ներկայումս մարդիկ դեռևս ուտում են այս սենդվիչներից, ԱՄՆ-ում անօրինական է համարվում իբրև ճաշատեսակ մատուցել այնպիսի կովի ուղեղ, որը 30 ամսականից մեծ է եղել մորթի ժամանակ:  

 9  Էսկամոլ

Escamole

Մրջյունների թրթուռները Մեքսիկայում նրբախորտիկ են համարվում: Երբեմն դրանց անգամ կոչում են միջատների խավիար: Ասում են, որ դրանց համը հիշեցնում է կարագի համ:  

 10  Հարբած շրիմփ

Drunken Shrimp

Սա հայտնի ճաշատեսակ է Չիանստանի որոշ մասերում, որտեղ շրիմփն ուտում են կենդանի վիճակում: Մատուցելուց առաջ կենդանի շրիմփների վրա ավելացնում են թունդ լիկյոր: Այս բաղադրատոմսը հայտնի է նաև ԱՄՆ-ի որոշ մասերում, սակայն այնտեղ շրիմփը նախ եփում են, ապա միայն` ավելացնում լիկյոր:

 11  Սաննակջի

Sannakji

Արևելյան կերակուրներից շատերի նման այս ճաշատեսակը ևս մատուցվում է հում, շատ հում վիճակում:Ռեստորանի խոհարարը ձեր աչքերի առաջ կտրատում է փոքր ութոտնուկներին և համեմում ութոտնուկի կտորները քունջութի ձեթով: Հախճախ այնպես է պատահում, որ ուտելու ժամանակ ութոտնուկները դեռևս շարժվում են, քանզի մեռած չեն լինում:   

 12  Դեղին միջատներ

Stink Bugs

Ինդոնեզիայի ժողովուրդը շատ է սիրում ճաշակել այս փոքր միջատներին: Ասում են, որ դրանք արևածաղկի սերմերի համ ունեն, սակայն մի փոքր ավելի դառնահամ են, ուստի պետք է ավելի արագ ծամել դրանք` դառնությունը չզգալու համար: 

Շարունակելի...