Արդյո՞ք անփոխարինելի են մսի վիտամինները


15:55 , 14 սեպտեմբեր, 2013

МясоՀասարակության մեջ տարածած է այն կարծիքը, որ  վիտամիններն ու սպիտակուցները, որոնք պարունակվում են մսի մեջ անփոխարինելի են; Պարզվում է, որ իրականում կան մթերքներ, որոնցով կարելի է լրացնել մսի պակասը, օրինակ՝

Կաթնաշոռը՝  կատարյալ է մսի պակասը լրացնելու համար, քանի որ դրա մեջ մեծ է կաթի և կալցիումի պարունակությունը:

Սոյայի սոուս՝ կարող է միանգամից փոխարինել մսին (որոշ չափով), աղին, ձեթին, մայոնեզին և այլ մթերքներին: Հիմնականում սոյայի սոուսը խորհուրդ է տրվում օգտագործել այն մարդկանց, ովքեր ունեն սննդային որևէ ալերգիա:

Ընկույզ՝  սա նույնպես լավ փոխարինում է այն սպիտակուցներին, որ պարունակում է միսը, բայց չարժե այս հանգամանքը հաշվի առնելով չարաշահել այն, քանի որ ընկույզի մեջ պարունակվում է 20-30% մաքուր սպիտակուց:

Արևածաղիկը՝ նույնպես պարունակում է սպիտակուցներ՝ 24 %: Արևածաղիկը պարունակում է նաև ցինկ և մագնեզիում:

Սունկ՝ սա նույնպես պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ, բայց խորհուրդ չի տրվում օգտագործել մարինացված սունկը: Ավելի լավ է օգտագործել թարմ սնկերը :)