Բանջարեղենի որոշ տեսակներ ուտելիս դառնության զգացումը կարող է կապված լինել մարդու մեջ գենի այս կամ մեկ այլ տարբերակի հետ, գրում է Times-ը:
Որոշ մարդիկ բանջարեղեն չեն ուտում, քանի որ դրանք շատ դառն են նրանց համար: Նույն պատճառով նրանք չեն ուտում դառը շոկոլադ կամ գարեջուր չեն խմում: Մյուսների համար այս մթերքների համը կարող է լիովին նորմալ լինել:
Գիտնականները ենթադրել են, որ պատճառը հատուկ գեներն են, որոնք պատասխանատու են դառնությունը ճանաչող ռեցեպտորների աշխատանքի համար: Գոյություն ունի այս գեների երկու տեսակ. PAV-ը պատասխանատու է զարգացած համային զգացողությունների համար, AVI-ն՝ դրա հակառակը:
Մարդը կարող է ունենալ կամ PAV-ի երկու օրինակ կամ AVI-ի երկու օրինակ: Հնարավոր է նաև PAV + AVI տարբերակը:
Առաջին դեպքում դառնությունը զգացվում է կրկնակի չափով, երկրորդում՝ ընդհակառակը, այն գրեթե չի զգացվում: Երրորդը միջին տարբերակը է: