Անուշապուրը հայկական ազգային խոհանոցի հնագույն աղանդերներից մեկն է: Հնում այն զարդարում էր ամանորյա և սուրբծննդյան սեղանները՝ խորհրդանշելով նոր տարվա բարի սկիզբ:
Բաղադրատոմսը՝ ցորեն, չիր, մեղր, շաքարավազ, ջուր:
Գառնի յարախը բազմադարյա պատմություն ունեցող հայկական ուտեստ է: Այսօր այն նույնքան հայտնի է Հայաստանում, որքան և նախկինում:
Բաղադրատոմսը՝ տավարի ֆարշ, սմբուկ, բուլղարական պղպեղ, սոխ, կարմիր պղպղեղ, սխտոր:
Հայկական աղբյուրներում դոլման առաջին անգամ հիշատակվել է V դարում: Հնում դոլման պատրաստում էին մսի ընտիր կտորներից և խաղողի տերևներից: Պատրաստման այս եղանակը մինչ օրս օգտագործվում է Սյունիքում:
Բաղադրատոմսը՝ խաղողի/կաղամբի թփեր, միս, սոխ, համեմունքներ, բլղուր:
Արիշտան ավանդական հայկական ուտելիք է, որն առաջին մակարոնների նախատիպն է: Այսօր այն ուտում են մսի, ձկան կամ բանջարեղենի հետ միասին:
Բաղադրատոմսը՝ ջուր, ալյուր, ձու, աղ:
Սուրբ Սարգսի՝ սիրո և երիտասարդության բարեխոսի օրն անվանում են նաև «Խաշիլի օր»: Այս ուտեստը Հայաստանի տարբեր մարզերում տարբեր կերպ են պատրաստում: Առավել տարածված է ներքոհիշյալ բաղադրատոմսը:
Բաղադրատոմսը՝ փոխինձ, սոխ, յուղ, աղ:
Հայկական ավանդական այս տաք ուտեստի բաղադրատոմսը հասել է մինչև մեր օրեր և սիրված է հայկական բոլոր ընտանիքներում:
Բաղադրատոմսը՝ յուղ, սոխ, ոսպ, ջուր, ավելուկ, խոշոր աղ, ալյուր, ընդեղեն:
Վանախաշը հայտնի է եղել վանահայերի շրջանում: Այժմ այն մեծ տարածում ունի Սյունիքում, սակայն նախկինում Հայաստանի տարբեր շրջաններում այն տարբեր եղանակներով են պատրաստել՝ պահածոյացված մսով կամ առանց դրա:
Բաղադրատոմսը՝ ոսպ, լավաշ, չորաթան, սոխ, արևածաղկի ձեթ:
Դարերից եկած այս կերակուրը հնում մատուցվում էր հարսանիքների ժամանակ, որպեսզի նորապսակների կյանքը քաղցր, հարուստ ու գունավոր լիներ, ինչպես դդմի պարունակությունը: Ղափաման վառարան դրված դդում է՝ լցոնված բրնձով և չորամրգերով՝ եփված մեղրով ու յուղով:
Բաղադրատոմսը՝ դդում, բրինձ, չորամրգեր, ընդեղեն, յուղ, համեմունքներ, մեղր:
Մշոշը ավանդական հայկական ուտեստ է, որը մշտապես զարդարել է ամանորյա սեղանները: Այն պատրաստում էին կավե ամաններում:
Բաղադրատոմսը՝ ոսպ, բուսական յուղ, սոխ, ծիրանաչիր, ընդեղեն, աղ:
Եվս մի յուրահատուկ ուտեստ է կճեխաշը՝ կճուճում պատրաստված խաշը: Հնում այն Ամանորի գիշերը թողնում էին թոնրի մեջ, իսկ առավոտյան մատուցում տապակած սոխի կամ յուղի հետ:
Բաղադրատոմսը՝ լոբի, եգիպտացորեն, ցորեն, ոլոռ, համեմունքներ, յուղ: