Ճաշից հետո որոշ մարդիկ հանգստանում են, որոշները՝ ծխում, միրգ, քաղցրեղեն ուտում և այլն։ Սակայն այս սովորություններից որոշները չափազանց վնասակար են առողջության համար։
Օգտակար մրգեր կերեք ճաշից առաջ, այլ ոչ դրանից հետո, քանի որ դրանք մարսողության համար հատուկ ֆերմենտներ են օգտագործում։ Բնական շաքարին ժամանակա է անհրաժեշտ լուծվելու համար։
Եվ ընդհակառակը՝ մրգի օգտագործումը ճաշից առաջ օգնում է օրգանզմին ամբողջությամբ կլանել դրանց օգտակար նյութերն ու այն սնունդը, որն ուտում եք։ Մրգեր օգտագործելը ճաշից մեկ ժամ անց կրկին օգտակար է, քանի որ ստամոքսն արդեն դատարկ է լինում։
Ինչ վերաբերում է քաղցրավենիքին, ապա, իհարկե, ավելի լավ է ճաշից հետո սպասել առնվազն մեկ ժամ, քանի որ դրանց պարունակության մեջ գտնվող շաքարը ոչ միայն խանգարում է սննդի մարսողությանը, այլև թույլ չի տալիս ընդունած սննդից ստանալ օգտագար նյութերը։
Ծխելն ինքնին վնասակար երևույթ է, սակայն այն առավել վտանգավոր է դառնում ուտելուց հետո։ Ծխել կարելի է ուտելուց երկու ժամ անց, քանի որ նիկոտինը կլանում է թթվածինը, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին լավ մարսողության համար։
Համաձայն ուսումնասիրությունների՝ ուտելուց հետո ծխելը հավասար է միանգամից ծխախոտի 10 գլանակի օգտագործմանը։
Ուտելուց անմիջապես հետո քնելը կարող է ստամոքսի խանգարում առաջացնել։ Համաձայն ուսումնասիրության, որն ացկացվել է Հունաստանի համալսարաններից մեկում, մարդիկ, որոնք ուտելուց հետո չեն քնում, ինսուլտի ցածր ռիսկ ունեն։ Այդ իսկ պատճառով շատ կարևոր է ուտեկուց հետո 2 ժամ սպասելը, այնուհետև քնելը։
Ուտելուց հետո լոգանք ընդունելը բարձրացնում է արյան հոսքը վերջույթներում, իսկ ստամոսքում արյան հոսքը նվազում է։ Այս իրավիճակը թուլացնում է մարսողական համակարգը և ստամոսքում ցավեր է առաջացնում։
Ուտելուց հետո լողը կամ ֆիզիկական այլ ծանրաբեռնվածությամբ զբաղվելը ևս չի խրախուսվում։
Ուտելուց անիմջապես հետո թեյելը կրող է խոչընդոտել օրգնաիզմում երկաթի յուրացմանը։ Երկաթի պակասը կարող է առողջության հետ կապված մի շարք խնդիրների հիմք դառնալ, ներառյալ՝ վատ ախորժակ, սառը ձեռքեր և ոտքեր, թուլությունը, գլխապտույտ, հոգնածությունը, անեմիա և գունատություն։