16:07 , 9 մարտ, 2016
Բաղադրիչներ
- սերկևիլ - 300գր
- հյութ կիտրոնի - 50 մլ
- քունջութ - 100 գր
- վանիլին - 0,5 թ/գդ
- շաքարավազ
Պատրաստման եղանակ
- Սկսում ենք պատրաստել սերկևիլի խյուսը։ Սերկևիլը լվանում ենք, կեղևահան անում, սերմերն ու միջի պինդ հատվածները հեռացնում ենք։ Կտրատում ենք և եփում մինչև փափուկ դառնա, որից հետո քամիչի մեջ ենք լցնում, որ ջուրը քամվի։ Սերկևիլը դնում ենք բլենդերի մեջ և խյուսի վերածում։ Այնուհետև պատրաստի խյուսը բաժակով չափում ենք և նույնքան շաքարավազ ենք լցնում։ Ավելացնում ենք կիտրոնահյութը։ Դնում ենք միջին ուժեղության կրակի վրա և անընդհատ խառնելով եփում ենք։

- Եփվելու ժամանակը կախված է խյուսի չափից, օրինակ 2 բաժակ խյուսը մոտ 1 ժամ եփում ենք։ Այստեղ շատ կարևոր է չշտապել։ Քիդոնոպաստոն պատրաստ է երբ պատերից հեշտ է առանձնանում և ձգվում է դեպի թիակը։ Եփվելու ընթացքում ավելացնում ենք վանիլինը։

- Պատրաստի, մի քիչ սառած զանգվածը լցնում ենք սննդային փաթեթով պատված ամանի մեջ և 24 ժամով բաց վիճակում թողնում ենք զով վայրում։

- Քիդոնոպաստոն խորանարդաձև կտրատում ենք։

- Չոր թավայի մեջ քունջութը չորացնում ենք` մինչև թեթև ոսկեգույն-դարչնագույն երանգ ստանանք։ Թողնում ենք սառչի, այնուհետև Քիդոնոպաստոն քունջութի մեջ թավալում ենք։ Երբեմն վրան շաքարի փոշի են ցանում, բայց քունջութով տարբերակն ավելի համեղ է։

- Հյուրասիրվեք։

Սերկևիլը մաքրելուց հետո հեռացված պինդ հատվածներն ու սերմերը դեն չենք նետում, քանի որ այն հազի դեմ լավագույն միջոցներից է։ Սերկևիլը բուժական հատկություններ ունի։ Պատրաստենք սերկևիլով աղանդեր և լինենք առողջ: