Հոտերը ճանաչելու հատկությունը կարող է ցույց տալ, թե մարդուն որքան է մնացել ապրելու


10:54 , 4 հոկտեմբեր, 2014

1in.am-ը գրում է․

Գիտնականները պարզել են, որ երբ սնունդն արդեն ախորժալի չի բուրում և օծանելիքի բույրը զզվելի է, ապա դրանք վկայում են լուրջ հիվանդության զարգացման մասին, գրում է The Daily Mail-ը: Ինչպես պարզվել է, հոտերը ճանաչելու հատկությունը կորցրած մարդիկ հաջորդ 5 տարիներին 6 անգամ ավելի հաճախ են մահացել:

U.S. scientists have found men and women who lose their sense of smell are almost six times more likely as others to die within the next five years. File picture

Հոտառության խանգարումը ինքնին մահվան սպառնալիքը չի ավելացնում, սակայն այն վկայում է լուրջ հիվանդությունների մասին: Երբ մարդը չի ճանաչում վարդի, ձկան, կաշվի, նարնջի, մանանեխի հոտերը, ապա հարկավոր է պատրաստվել մահվան, համոզված են փորձագետները:

The inability to identify fish, rose, leather, orange, and peppermint – the five scents used in the experiment – could predict death within five years, scientists said

Փորձին մասնակցած մարդկանց մեծամասնությունը որպես կանոն ճանաչում է 5 հոտերից 4-ը: Կամավորների 20% -ը կարողացել են ճանաչել 2-3 հոտեր, իսկ մոտավորապես 3,5%-ը ճանաչել է միայն մեկ, կամ ընդհանրապես հոտ չի զգացել: 5 տարի անց փորձին մասնակցած 57-85 տարեկան 3000 մարդկանցից 430-ը մահացել են,և դա վեց անգամ ավելի շատ տեղի է ունեցել այն մարդկանց հետ, ովքեր կորցրել են հոտառությունը:

http://ee24.ru/media/articles/1/nepriyatnyj-zapah-vrag-rieltora.jpg