Panorama.am-ը գրում է.
Հացի և ալյուրի արտադրության ծավալները հանրապետությունում շարունակում են նվազել: ՀՀ վիճակագրական կոմիտեի հրապարակած տվյալների համաձայն՝ Հայաստանում 2018 թվականի հունվար-օգոստոսին հացի արտադրության ծավալներն անցած տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ նվազել են 2.4 տոկոսով:
Այս տարվա ութ ամիսներին նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ ալյուրի արտադրության ծավալներն էլ նվազել են 29.8 տոկոսով՝ կազմելով 76 հազար 23.5 տոննա:
«Սևանի հացի գործարան»-ի սեփականատեր Աշոտ Ավետիսյանը Panorama.am-ի թղթակցի հետ զրույցում ասաց, որ կոնկրետ իրենց գործարանում հացի արտադրության ծավալները գրեթե չեն նվազել, բայց աշնանից արդեն կնվազեն:
«Ընդհանուր առմամբ, ամռան ամիսներին հիմնականում նվազում չի նկատվում, բայց աշնանից սկսած տնային հացաթխման են գնում մարդիկ: Օրինակ, Սևանում հացի արտադրության ծավալները նվազում են, քանի որ մասսայական տնային հացաթխում է գնում»,- ասաց նա:
Աշոտ Ավետիսյանի խոսքով՝ վերջին շրջանում նկատվում է, որ Երևանում նույնպես մեծ թվով մարդիկ սկսել են տանը հաց թխել. «Այս կերպ մարդիկ գումար են տնտեսում»:
Նա միաժամանակ նշեց, որ հացի ծավալների նվազմանը զուգահեռ ավելանում է լավաշի արտադրությունը, քանի որ մարդիկ սկսել են ավելի շատ լավաշ օգտագործել:
«Կարծում եմ, որ մարդիկ հասկացել են՝ ամենալավ հացատեսակը լավաշն է, որի կալորիականությունն ավելի բարձր է, բացի այդ, 1 կգ լավաշը փոխարինում է 1,5 կգ հացի և դա կապված է նրանից, որ հացի մեջ խոնավությունը 40-45 %-է, լավաշի մեջ՝ 10-12 %»,- ասաց գործարանի տնօրենը:
Աշոտ Ավետիսյանի խոսքով՝ վերջին երկու տարիներին մարդիկ սկսել են ավելի շատ լավաշ գնել. «Ես 35 տարի այս ոլորտում եմ և նման պահանջարկ երբեք չի եղել»:
Ամբողջական հոդվածը կարող եք կարդալ այստեղ