Մենք սովոր ենք լսել, որ ձուն խոլեստերինով հարուստ սնունդ է, որը ծանր է լյարդի համար։ Շատ մարդիկ նույնիսկ ամբողջովին բացառում են դրա օգտագործումը սննդակարգից՝ անհանգստանալով առողջության համար։ Այսօր, դիետոլոգների հետազոտության համաձայն, ձուն անհրաժեշտ ու պարտադիր սնունդ է մարդու սննդակարգում։ Միայն շաքարախտով ու ալերգիայով տառապող մարդիկ պետք է սահմանափակեն դրա օգտագործումն իրենց սննդակարգից, իսկ մյուսների համար այս սննդամթերքն անգին է, և ահա թե ինչու.

1․ Ձուն հեշտամարս սննդամթերք է

Ձվի սպիտակուցն օրգանիզմը մարսում է 98 տոկոսով։ Սա նոր բջիջների կազմավորման համար հրաշալի կառուցող նյութ է։ Ձվի օգտագործումը կարևոր է մկանային աճի և առողջ մակարդակում դրա պահպանման համար։ Օրական մեկ ձվի օգտագործումը կօգնի նիհարել։ Սնուցող սպիտակուցային այս սննդամթերքը նպաստում է արագ հագեցմանը, ախորժակի նվազեցմանը և նյութափոխության լավացմանը։ Ձուն հատկապես օգտակար է նախաճաշին։ Սա կօգնի օրգանիզմում կարգավորել սովի հորմոնը (գրելին), չչարաշահել սնունդն ու հրաշալի ինքնազգացողություն ունենալ։

2․ Ձուն հարուստ է վիտամիններով

Ձուն վիտամինների մի ամբողջ համալիր է։ Մեկ ձվի մեջ կարելի է գտնել վիտամին А-ի օրական չափաբաժնի 5 տոկոսը և վիտամին D-ի 10 տոկոսը, ինչպես նաև այնպիսի միկրոէլեմենտներ, ինչպիսիք են ֆոսֆորը, երկաթը, ցինկը, յոդը, ռետինոլը և ռիբոֆլավինը։ Օրական մեկ ձու ուտելու դեպքում կարելի է չանհանգստանալ աչքերի առողջության համար։ Լյուտեին կոչվող հակաօքսիդանտը պաշտպանում է աչքերի մկանները տարիքային դեգեներացիայից, իսկ վիտամին A-ն կանխում օրվա մութ ժամերին «հավի կուրությունից»։

3․ Ձուն պաշտպանում է օստեոպորոզից

Պինդ եփած ձուն ամուր ոսկրեր կերաշխավորի օրգանիզմի համար։ Թույլ ոսկրերի խնդիրը ցավոտ է շատ մարդկանց համար, հատկապես 40-ն անց կանանց համար։ Հարկ է դիմել կանխարգելիչ այս միջոցին՝ առողջության հետ կապված հետագա խնդիրներից խուսափելու համար։

4․ Ձուն լավացնում է ուղեղի աշխատանքը

Ձուն իր մեջ խոլին է պարունակում, որն իսկական սուպերմթերք է ուղեղի համար։ Այն օգնում է լավացնել հիշողությունը, ստեղծագործական մտածողությունը և արագ արձագանքելու կարողությունը։ Մտավոր աշխատանք կատարող մարդկանց համար այս սնունդը պարզապես պարտադիր է։ Եթե երեխան 3 տարեկանից հետո ալերգիա չունի, չափազանց կարևոր է ամեն օր մեկ ձու ուտել ուղեղի զարգացման ու հորմոնալ առողջ ֆոն ունենալու համար։

5․ Ձուն նվազեցնում է աթերոսկլերոզի առաջացման հավանականությունը

Ձվի օգտագործումից արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը չի բարձրանա։ Խոլեստերինը ձվի մեջ հավասարակշռված է դրա մեջ առկա ֆոսֆատիդների շնորհիվ։ Ֆոսֆատիդները խանգարում են անոթներում աթերոսկլերոտիկ սկավառակների առաջացմանը։ Խորհուրդ է տրվում եփած ձու ուտել առանց բուսական կամ սերուցքային յուղի։ Սա 100 տոկոսով կպաշտպանի օրգանիզմը լյարդի խնդիրներից։ Ուշադրություն դարձրեք. ձվի բարակ կեղևը հուշում է ձվի սննդային ցածր արժեքի մասին։ Սակայն ձվի գույնը ձվի որակի հետ կապված չէ։

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել