Բաղադրիչներ
- կարագ - 250 գ (կամ մարգարին)
- ձու - 2 հատ
- շաքարավազ - 150 գ (1 բաժակ)
- ալյուր - 400 գ
- փխրեցուցիչ - 0,5 թ/գ (կամ քացախով կոմ կիտրոնահյութով հանգեցրած սոդա` 0,5 թ/գ)
- վանիլին - 1 թ/գ
- Կրեմի համար՝
- կարագ - 200 գ
- խտացրած կաթ եփված - 1 տուփ
- շոկոլադ սպիտակ - 50 գ (կամ կաթնային)
Պատրաստման եղանակը
Ձվերը շաքարավազի և վանիլինի հետ հարում ենք, մինչև զանգվածը սպիտակի, այնուհետև ավելացնում ենք կարագը, հարում ենք, ավելացնում ենք փխրեցուցիչը (կամ քացախով կամ կիտրոնահյութով հանգեցրած սոդան), ալյուրը և փափուկ ու ձեռքերին չկպչող խմոր ենք հունցում։ Ալյուրի քանակությունը մոտավոր է, ըստ անհրաժեշտության ավելացնում կամ պակասեցնում ենք։ Պատրաստի խմորը սննդային փաթեթով ծածկում ենք և 30 րոպեով տեղափոխում սառնարանը։
Այդ ընթացքում պատրաստում ենք կրեմը։ Կարագը վանիլինի հետ լավ հարում ենք, ավելացնում ենք խտացրած կաթը և հարում ենք մինչև միասեռ, թեթև զանգված ստանանք։
Խմորը սառնարանից հանում ենք, 4 մասի կիսում և յուրաքանչյուրը գրտնակում ենք, այնուհետև 28 սմ տրամագծով ամանով շրջան կտրում։ Կտրված հատվածները մի կողմ ենք դնում։ Խմորը գրտնակի վրա ենք փաթաթում, տեղափոխում յուղաթղթապատ տապակի մեջ և 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 15 րոպե թխում ենք, մինչև կարմրի։
Շերտերի կտրված հատվածներով ահա այսպիսի գնդիկներ ենք ձևավորում, որոնք արդյունքում խաղողի հատիկներն են լինելու։
Խմորի մնացած մասով խաղողի տերևներն ենք պատրաստում. յուղաթղթի վրա տերև ենք նկարում, դնում խմորի վրա և դանակի սայրով 3 հատ խաղողի տերև ենք կտրում։ Տերևների վրա դանակով տերևի գծերն ենք անում։ Խաղողի հատիկներն ու տերևները դնում ենք յուղաթղթի վրա և նույն ջերմաստիճանում թխում ենք։
Սառած շերտերը (4հատ) կրեմով պատում ենք։
Շոկոլադը գոլորշու վրա հալեցնում ենք, խաղողի հատիկների կեսը փայտիկներով ընկղմում շոկոլադի մեջ, այնուհետև տեղափոխում սննդային փաթեթի վրա։ Խաղողի հատիկների մյուս կեսը սպիտակ ենք թողնում։
Շոկոլադի սառելուց հետո ձևավորում ենք տորթը. շոկոլադե հատիկներից սև խաղողի ողկույզ ենք ձևավորում, իսկ սպիտակ հատիկներից` սպիտակ խաղողի ողկույզ։ Ավելացնում ենք տերևները։ Շոկոլադի մնացած մասը ևս մեկ անգամ հալեցնում ենք և տերևների վրա գծանշած հատվածներն ենք ձևավորում։
Ահա և վերջ:
Խմորը սառնարանից հանում ենք, 4 մասի կիսում և յուրաքանչյուրը գրտնակում ենք, այնուհետև 28 սմ տրամագծով ամանով շրջան կտրում։ Կտրված հատվածները մի կողմ ենք դնում։ Խմորը գրտնակի վրա ենք փաթաթում, տեղափոխում յուղաթղթապատ տապակի մեջ և 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 15 րոպե թխում ենք, մինչև կարմրի։
Շերտերի կտրված հատվածներով ահա այսպիսի գնդիկներ ենք ձևավորում, որոնք արդյունքում խաղողի հատիկներն են լինելու։
Խմորի մնացած մասով խաղողի տերևներն ենք պատրաստում. յուղաթղթի վրա տերև ենք նկարում, դնում խմորի վրա և դանակի սայրով 3 հատ խաղողի տերև ենք կտրում։ Տերևների վրա դանակով տերևի գծերն ենք անում։ Խաղողի հատիկներն ու տերևները դնում ենք յուղաթղթի վրա և նույն ջերմաստիճանում թխում ենք։
Սառած շերտերը (4հատ) կրեմով պատում ենք։
Շոկոլադը գոլորշու վրա հալեցնում ենք, խաղողի հատիկների կեսը փայտիկներով ընկղմում շոկոլադի մեջ, այնուհետև տեղափոխում սննդային փաթեթի վրա։ Խաղողի հատիկների մյուս կեսը սպիտակ ենք թողնում։
Շոկոլադի սառելուց հետո ձևավորում ենք տորթը. շոկոլադե հատիկներից սև խաղողի ողկույզ ենք ձևավորում, իսկ սպիտակ հատիկներից` սպիտակ խաղողի ողկույզ։ Ավելացնում ենք տերևները։ Շոկոլադի մնացած մասը ևս մեկ անգամ հալեցնում ենք և տերևների վրա գծանշած հատվածներն ենք ձևավորում։
Ահա և վերջ:
Ահա և պատրաստեցինք փխրուն տորթ՝ շոկոլադե գնդիկներով, որը արժե մեկ օր առաջ պատրաստել, որպեսզի կրեմը հասցնի ներծծվել, և տորթը փափուկ լինի։ Տորթը կտրատում ենք և մատուցում։ Հաճելի թեյախմություն։
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել