Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ալյուր - 200 գ
- կարագ - 100 գ
- թթվասեր - 100 գ
- շաքարավազ - 50 գ
- փխրեցուցիչ - 1 թ/գ
- աղ - 1 պտղունց
- Միջուկի համար՝
- բանան - 1 հատ
- կաթնաշոռ - 200 գ
- շաքարավազ - 50 գ
- ալյուր - 1 ճ/գ
- կոկոսի քերուկ - 1-2 ճ/գ
- վանիլին - 1 թ/գ
Պատրաստման եղանակը
Փափկած կարագը տրորում ենք շաքարավազի հետ։ Ավելացնում ենք թթվասերը, աղը և խառնում։
Ավելացնում ենք փխրեցուցիչի հետ խառնած ալյուրը և գդալով խառնում։
Խմորը պետք է ստացվի փափուկ և ենթարկվող, այդ պատճառով կարող է անհրաժեշտ լինել ալյուրի տարբեր քանակություն` կախված դրա խոնավակլանման հատկությունից։ Կարևորը` խիտ և պինդ խմոր չստացվի։
Ավելացնում ենք փխրեցուցիչի հետ խառնած ալյուրը և գդալով խառնում։
Խմորը պետք է ստացվի փափուկ և ենթարկվող, այդ պատճառով կարող է անհրաժեշտ լինել ալյուրի տարբեր քանակություն` կախված դրա խոնավակլանման հատկությունից։ Կարևորը` խիտ և պինդ խմոր չստացվի։
Խմորը 20-30 րոպեով դնում ենք սառնարանը։
Պատրաստում ենք միջուկը:
Բանանը պատառաքաղով ճզմում ենք, ցանկալի է այնպես, որ ոչ թե լիովին համասեռ զանգված ստանանք, այլ ոչ մեծ կտորներ մնան։ Ավելացնում ենք միջուկի մնացած բաղադրիչները։ Ցանկալի է վերցնել փափուկ, միասեռ, մածուկանման կաթնաշոռ։ Եթե ձեռքի տակ այդպիսի կաթնաշոռ չունենք, կարող ենք եղածն անցկացնել մանր մաղով և մի փոքր թթվասեր ավելացնել։ Լավ խառնում ենք, և միջուկը պատրաստ է։
Խմորը բաժանում ենք 12 մասի։ Ամեն մասն առանձին գրտնակում ենք։
Շերտի վրա լցնում ենք միջուկի 1/12 մասը։ Եզրերը զգուշորեն միացնում ենք, որպեսզի ստացվի երկարավուն պատրաստվածք։ Անհրաժեշտության դեպքում մատները կարելի է ալյուրոտել։
Պատրաստվածքը շրջում ենք այնպես, որ միացման հատվածը դեպի ներքև լինի, և եզրերը ծռում ենք այնպես, որ բանանի տեսք ստանա։ Նույն գործողությունը կատարում ենք մնացած խմորի և միջուկի հետ։
Կարկանդակները շարում ենք յուղաթղթով ծածկած տապակի վրա։
Դնում ենք 180 աստիճան տաքացված ջեռոցում և թխում մոտավորապես 20-30 րոպե կամ այնքան, մինչև խմորը մեղմ ոսկեգույն դառնա։
Պատրաստում ենք միջուկը:
Բանանը պատառաքաղով ճզմում ենք, ցանկալի է այնպես, որ ոչ թե լիովին համասեռ զանգված ստանանք, այլ ոչ մեծ կտորներ մնան։ Ավելացնում ենք միջուկի մնացած բաղադրիչները։ Ցանկալի է վերցնել փափուկ, միասեռ, մածուկանման կաթնաշոռ։ Եթե ձեռքի տակ այդպիսի կաթնաշոռ չունենք, կարող ենք եղածն անցկացնել մանր մաղով և մի փոքր թթվասեր ավելացնել։ Լավ խառնում ենք, և միջուկը պատրաստ է։
Խմորը բաժանում ենք 12 մասի։ Ամեն մասն առանձին գրտնակում ենք։
Շերտի վրա լցնում ենք միջուկի 1/12 մասը։ Եզրերը զգուշորեն միացնում ենք, որպեսզի ստացվի երկարավուն պատրաստվածք։ Անհրաժեշտության դեպքում մատները կարելի է ալյուրոտել։
Պատրաստվածքը շրջում ենք այնպես, որ միացման հատվածը դեպի ներքև լինի, և եզրերը ծռում ենք այնպես, որ բանանի տեսք ստանա։ Նույն գործողությունը կատարում ենք մնացած խմորի և միջուկի հետ։
Կարկանդակները շարում ենք յուղաթղթով ծածկած տապակի վրա։
Դնում ենք 180 աստիճան տաքացված ջեռոցում և թխում մոտավորապես 20-30 րոպե կամ այնքան, մինչև խմորը մեղմ ոսկեգույն դառնա։
Թողնում ենք՝ կարկանդակները սառչեն, ապա մատուցում ենք:
Այսպիսի կարկանդակներ շատերն են սիրում դեռ մանկուց, սակայն այս մեկը ոչ միայն բանանի յուրահատուկ տեսք ունի, այլև հենց այդ մրգի շատ համեղ միջուկ։
Նյութի աղբյուր՝ https://www.cooks.am/բանանով-կարկանդակներ/?fbclid=IwAR1fHsEaR2bBEOZRK93Ex-LIUZwTkcHUg7Ul1Mtdmu0u4IJzgHa9JCQDRbU
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել