Բեն Հուրիոնի համալսարանի գիտնականները ցույց են տվել, որ շաքարի փոխարինիչ պարունակող ըմպելիքների օգտագործման դեպքում, ներքին օրգանների աշխատանքը ժամանակի ընթացքում խանգարվում է։ Դրանց երկարատև օգտագործումը կարող է օնկոլոգիական հիվանդությունների հանգեցնել,– հաղորդում է Science Alert-ը։
Հավաքելով գազավորված ըմպելիքների բաղադրիչների 210 հազար տվյալներ, գիտնականները պարզել են, որ նյութերի մեծ մասը, ինչպիսին է օրինակ ֆոսֆատը, կարող են հանգեցնել աղիների միկրոֆլորայի խանգարումների։ Գիտնականները նաև հայտնաբերել են, որ նման հատկություններով է օժտված քաղցրացուցիչը. այս նյութը կարող է խաթարել աղիների միկրոֆլորան և ամբողջովին ոչնչացնել այն։
Մկների վրա արված հետազոտությունները ցույց են տվել, որ արհեստական քաղցրացուցիչների օգտագործման դեպքում փոխվել են օրգանիզմի աշխատանքը և ճարպերի ու այլ սնուցող նյութերի մատակարարումը օրգանիզմին։ Քաղցրացուցիչների մեծ չափաբաժիններով կանոնավոր օգտագործումը բերում է մկանային հյուսվածքների քայքայման։