Սուրբ Միխայիլ հիվանդանոցի (Կանադա) կենսատեխնոլոգիական հետազոտությունների կենտրոնի մասնագետները պարզել են, որ նատրիումի ճարպեր (օրինակ՝ ձիթապտղի յուղ) պարունակող մթերքները պաշտպանում են սրտանոթային հիվանդություններից: Այս մասին ասվում է MedicalXpress-ի մամլուլի հաղորդագրության մեջ:

Հայտնի է, որ արյան պլազմայի սպիտակուցը, որի քանակությունն օրգանիզմում ավելանում է ուտելուց հետո, նպաստում է սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելմանը: Նոր ուսումնասիրության մեջ գիտնականները ցույց են տվել, որ ApoA-IV-ը գործոն է, որը խոչընդոտում է թրոմբոցիտների ակտիվությունը, որոնք հիմնական դեր են խաղում սրտանոթային համակարգի վրա ազդող պաթոլոգիական պրոցեսներում:

Ստացվում է, որ արյան պլազմայի սպիտակուցն արգելափակում է մեմբրանի սպիտակուցը (glycoprotein), որը մասնակցում է թրոմբոցիտների ագրեգացմանը: Վերջինս նպաստում է արյան մակարդմանը, բայց դա կարող է նաև հանգեցնել անոթների արգելափակման և թրոմբոզի, որը սիրտ-անոթային հիվանդությունների և դրա հետ կապված մահացության հիմնական պատճառներից մեկն է:

Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print Տպել