Բաղադրիչներ
- Եփովի կրեմի համար`
- ձվի դեղնուց - 4 հատ (մեծ)
- կաթ - 2 բաժակ
- շաքարավազ - 2/4 բաժակ
- կարագ - 4 ճ/գ
- եգիպտացորենի օսլա (крахмал) - 4 ճ/գ
- վանիլին - 1 պատիճ (կամ 2 թ/գ փոշի)
- աղ - մի պտղունց
- Փխրուն խմորի համար՝
- ձու - 1 հատ
- ձվի դեղնուց - 1 հատ
- կարագ - 225 գ
- շաքարավազ - 1/4 բաժակ
- աղ - 1 թ/գ
- ալյուր - 2 բաժակ
- Ինչպես նաև՝
- ազնվամորի - 350 գ
- հապալաս - 350 գ
- ելակ - 350 գ
Պատրաստման եղանակը
Պատրաստում ենք փխրուն խմորը: Ալյուրը մաղում ենք, առանձին կաթսայի մեջ միջին արագությամբ մոտ 3 րոպե հարում ենք կարագը, շաքարավազն ու աղը, մինչև ստանանք սպիտակ փքուն զանգված: Հարելը շարունակելով ավելացնում ենք ձուն, դեղնուցը, ալյուրն ու խառնում, մինչև համասեռ զանգված ստացվի:Պատրաստում ենք կրեմը: Խառնում ենք դեղնուցները, քառորդ բաժակ կաթը, շաքարավազի կեսն ու ամբողջ օսլան: Թեթևակի հարում ենք: Վանիլինի պատիճը բացում ենք ու սերմերը մաքրում (թեյի գդալով շատ հարմար է):
Փոքր կաթսայի մեջ լցնում ենք մնացած կաթն ու շաքարավազը, ավելացնում աղը, վանիլինի սերմերն ու պատիճը: Դնում ենք միջին ուժգնության կրակին ու խառնում մինչև այն պահը, երբ խառնուրդը սկսում է եռալ: Կրակից վերցնում ենք ու վանիլի պատիճը հանում: Ձվային զանգվածն անընդհատ խառնելով բարակ շիթով ավելացնում ենք կաթը: Ստացված խառնուրդը նորից լցնում ենք կաթսայի մեջ, դնում մարմանդ կրակին ու խառնելով հասցնում եռման: Խառնուրդը սկզբում ջրիկ կլինի, հետո կսկսի խտանալ: 1 րոպե եռացնում ենք, կրակից վերցնում: Կրեմը 2-3 րոպե դանդաղ հարում ենք, որպեսզի մի քիչ հովանա: Հետո քիչ-քիչ ավելացնում ենք կարագը՝ ամեն անգամ հարելով այնքան, մինչև ձուլվի:
Պատրաստի կրեմի խտությունը պետք է հիշեցնի անյուղ յոգուրտ: Դնում ենք սառնարանն ու ամեն 10 րոպեն մեկ խառնում մինչև կեղև ձևավորվելը:
Խմորը սառնարանից հանում ենք, դնում ալյուր ցանված մակերևույթին: 3-5 մմ հաստությամբ գրտնակում ենք, ձևամանի չափսով շրջաններ կտրում՝ չմոռանալով 1-1.5 սմ ավել վերցնել, որպեսզի խմորը հպվի նաև ձևամանի կողքերին: Շրջանները դնում ենք թխվածքի ձևամանների մեջ, սեղմում ու պատառաքաղով մի քանի տեղից ծակծկում: 15 րոպե թողնում ենք սենյակային ջերմաստիճանում:
Վրայից զարդարում ենք հատապտուղներով (ցանկության դեպքում կարող ենք ծածկել թափանցիկ ժելեով, որպեսզի հատապտուղները մի քանի օր թարմ տեսք ունենան): Դնում ենք սառնարանը, այնտեղից հանում մատուցելուց առաջ:
Ահա և վերջ:
Փխրուն խմորով, վանիլային եփովի կրեմով ֆրանսիական աղանդեր կարելի է պատրաստել տարբեր հատապտուղներով: Խորհուրդ չի տրվում, սակայն, օգտագործել բալի թթվաշ հատիկներ, քանի որ համն այդ դեպքում զգալիորեն փոխվում է։
Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել BlogNews.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ:
print
Տպել