Ցանկանում եմ ձեր դատին ներկայացնել «Խրճիթ» տորթի իմ տնական բաղադրատոմսը, որով արդեն 30 տարի է՝ պատրաստում եմ:
Ես պատրաստում էի այն աղջկաս ծննդյան տարեդարձին, իսկ հիմա նա է պատրաստում իր դստեր համար:
Բաղադրիչներ
Խմորը
Հավկիթ՝ 3 հատ
Շաքարավազ՝ 1 բաժակ
Թթվասեր՝ 1 բաժակ
Մարգարին՝ 250 գրամ
Ալյուր՝ 4 բաժակ
Սոդա՝ 0,5 ճ/գ
Քացախ
Լցոնը
Սև սալորաչիր՝ 200 գրամ
Հունական ընկույզ՝ 200 գրամ
Կրեմը
Թթվասեր՝ 0,7-1 լիտր
Շաքարավազ՝ 1 բաժակ
Շոկոլադ՝ զարդարելու համար
Տորթ «Խրճիթ»
Առանձնացնում ենք դեղնուցները սպտակուցներից (սառնարանում սառեցնում ենք սպիտակուցները) և խառնում շաքարավազի հետ։
Մարգարինը հալեցնել և սառեցնել։
Խառնել դեղնուցը մարգարինի և թթվասերի հետ։
Ավելացնել քացախով բացած սոդան և ալյուրը։
Խառնել խմորը։
Բաժանել 28 գնդիկի։
Դնել սառնարանում 30 րոպե։
Հանել սառնարանից և գրտնակել գնդիկներից յուրաքանչյուրը գրտնակել 20-25 սմ երկարությամբ և 3-4սմ լայնությամբ:
Պատրաստում ենք լցոնը
Ընկույզները կտրտել դանակով:
Սալորաչիրը թրջել ջրի մեջ 15-20 րոպե, ապա քամել և կտրտել փոքր կտորներով:
Խմորները հերթով լցոնում ենք տարբեր լցոններով՝ ընկույզի, սալորաչրի: Ապա դնում ենք ջեռոցի մեջ և թխում 180 աստիճանում 15 րոպե:
Շաքարավազով հարում ենք թթվասերը:
Սկսում ենք պատրաստել խրճիթը։ Շարում ենք առաջին շերտը 7 գլանակից և քսում վրան թթվասերը: Հետո վեց գլանակ ենք դնում: Այդպես շարունակ մեկ հատ պակասով բարձրանում ենք՝ արանքներում թթվասեր քսելով:
Ամբողջ տորթը պետք է ծածկված լինի թթվասերով:
Հարել սպիտակուցը և զարդարել դրանով խրճիթի կողմնային հատվածները:
Վրան լցնել քերած շոկոլադ:
Տորթը մեկ օր պետք է մնա, որ ներծծվի: Բոլորը հիացած կմնան թե՛ համից, թե՛ տեսքից:
Բարի ախորժակ: