Մթերքներ, որոնք նպաստում են արյան բաղադրության բարելավմանը.
Լյարդ
Լյարդը երկաթի անփոխարինելի աղբյուր է, որի պակասը հանգեցնում է հեմոգլոբինի մակարդակի նվազեցման և սակավարյունության առաջացման: Այն պարունակում է նաև հեպարին, որը կանխում է թրոմբոզի և սրտամկանի կաթվածի առաջացումը:
Նուռ
Հղի կանայք, ովքեր ունեն օգտակար խոլեսթերինի ցածր մակադակ, պետք է նուռ օգտագործեն: Այն նաև պարունակում է երկաթ և պայքարում է ավելորդ խոլեսթերինի դեմ:
Գազարի և ճակնդեղի հյութ
Այս խառնուրդը լավագույն արյունաստեղծ միջոցն է: Այն նպաստում է էրիթրոցիդների քանակի ավելացմանը, բարելավում հիշողությունը, լայնացնում արյունատար անոթները:
Ձուկ և ծովամթերք
Օմեգա-3 կիսահագեցած ճարպաթթուները, որոնցով հարուստ են բոլոր ծովամթերքները, վերահսկում են արյան մեջ շաքարի և խոլեսթերինի մակարդակը, իսկ սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար ճարպոտ ձուկը համարվում է թիվ առաջին սննդամթերքը:
Մեղր
Մեղրը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր, որոնք բարերար ազդեցություն են ունենում արյան և արյունաստեղծ օրգանների աշխատանքի վրա: Մեղրի շնորհիվ արյան բաղադրության մեջ կարգավորվում է էրիթրոցիտների, լեյկոցիտների և թրոմբոցիտների բաղադրաչափերը: